В УПЦ МП заявляють, що їхні румуномовні парафії можуть приєднатися до Румунської Церкви через “намагання української влади дискримінувати та заборонити УПЦ МП”.

Про це зазначив голова представництва УПЦ МП при міжнародних організаціях архієпископ Баришівський Віктор (Коцаба) для politica.com.ua, йдеться на сайті УПЦ МП.

Зазначається, що наприкінці січня кілька румунських громадських і політичних організацій опублікували звернення до румуномовних православних парафій України (в Україні їх близько 120)  із закликом перейти до Румунського Патріархату.  А румунський парламентарій Думитру-Віорел Фокша заявив, що в Україні “румунських священників тероризують і змушують увійти до нової політичної церкви, залишивши автономну канонічну Церкву України”.

Коцаба заявив, якщо “УПЦ МП все ж таки заборонять, і українська влада залишить за священниками лише вибір – перехід до рядів ПЦУ чи катакомби, то в такому разі багато буковинських румуномовних священників та вірян, які наразі почувають себе досить органічно у складі саме Української Православної Церкви, все-таки зголосяться розглянути пропозицію із сусідньої Румунії”.

“І навряд чи все закінчиться лише “румунським питанням”. Згадаймо про історичні зв’язки Закарпаття із Сербською Церквою, а Галичини та Прикарпаття – з Польською. Що буде у тому випадку, якщо аналогічна ситуація складеться у цих регіонах?” – заявляє представник УПЦ МП.

Comments are closed.