УГКЦ переходить на новий літургійний календар.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав повідомив про рішення Архієрейського Синоду щодо календарної реформи в ефірі “Живого телебачення”.

Він зазначив, що починаючи з 1 вересня 2023 року УГКЦ переходить на новий стиль лише щодо нерухомих свят. Вирішили залишити поки що Пасхалію такою, як є сьогодні.

Святослав зауважив, що реформа матиме два етапи. “Готуючись до ювілею Нікейського собору, який відзначатимемо 2025 року, триває праця, дискусія Риму з Константинополем над спільною, оновленою Пасхалією, щоб святкувати Пасху в один день. Наші владики вирішили кілька років зачекати”, – сказав він.

У постанові Синоду зауважують, що “для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого”.

За словами Предстоятеля, єпископи ретельно готувалися до цього Синоду. Львівська митрополія  провела митрополичий синод, щоб обмінятися думками з цього питання. Інші провели анкетування, консультації з духовенством.

“Я особисто просив кожного нашого владику, екзарха провести зустрічі зі своїм духовенством, щоби бути голосом своєї єпархії та екзархату на Синоді”, – сказав Святослав.

1-2 лютого 2023 року у Брюховичах, що біля Львова, під головуванням Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Дев’яносто третя сесія Архієрейського Синоду УГКЦ в Україні.

Продовжуючи розпочате на минулих сесіях обговорення питання щодо календарної реформи, отці Синоду заслухали результати єпархіальних та екзархальних опитувань духовенства та монашества щодо цього питання та, предметно обговоривши його, ухвалили рішення.

Comments are closed.