РПЦ хоче призначити одного із митрополитів-утікачів із УПЦ МП настоятелем монастиря в Московській області.

Про це написала шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна у своєму блозі.

Як зазначає авторка, мета – показати приклад для архієреїв УПЦ МП (особливо на окупованих територіях), які не поспішають переходити в РПЦ, що їх не кинуть.

Вона нагадує, що митрополитів-утікачів троє: митрополит Івано-Франківський Серафим (Залізницький), Ізюмський Єлісєй (Іванов), Роменський Іосіф (Масленніков). Усіх їх позбавили українського громадянства та застосували проти них санкції.

Зараз вони перебувають в Росії, і керівництво РПЦ вирішило використати їх в пропагандистських цілях. А саме – призначити когось із українських митрополитів намісниками монастиря в Московській області.

“Мета РПЦ – показати “приклад” духовенству УПЦ МП. Мовляв, не бійтеся переходити під омофор РПЦ, як це вже зробили кримчани, Ромни та Ровеньки. Ніякої кари вам за це не буде, навпаки – будуть бонуси. Цільова аудиторія – передовсім ті священнослужителі УПЦ МП, які зараз знаходяться на окупованих територіях, але під омофор Москви не поспішають”, – зазначає авторка.

За її словами, у випадку, якщо рішення про призначення когось із українських втікачів очільником того чи іншого російського монастиря буде ухвалене, ніяких дозволів Кирило у Онуфрія не питатиме. Як не питав дозвіл анексувати (а це була саме анексія) всі кримські парафії.

Але митрополит Онуфрій – з волі своїх російських “братів” – знову потрапить в ідіотську ситуацію. Бо якщо “відпускну грамоту” він не давав, значить перебіжчики є розкольниками, яких він зобов’язаний засудити (але перед тим – за те, що вони самовільно залишили кафедри). Якщо з Москви все ж зверталися, значить Київ зберігає з ними спілкування, попри всі свої “декларації про добрі наміри”, – наголошує Соня Кошкіна.

Comments are closed.