В УПЦ МП відреагували на рішення Господарського суду Києва про демонтаж будівлі храму УПЦ МП на території Десятинного монастиря.

Як зазначив у коментарі голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, це рішення є «викликом українським православним християнам», йдеться на сайті УПЦ МП.

«Спостерігаючи за останніми діями держави у релігійній сфері стає зрозуміло, що у владі є якісь сили, які на 32-му році незалежності України лише прикриваються перейменуванням вулиць Леніна, як фіговим листком. Насправді вони з ксерокопічною точністю насаджують у сучасній Україні ленінські ідеї щодо боротьби з релігією. Спочатку ці люди перетворюють храми лаври на місце для концертів. А сьогодні взагалі пропонують храм знести», — сказав митрополит Климент.

За його словами, «дії влади щодо закриття та руйнування храмів це відкритий виклик українським православним християнам, чиї релігійні переконання збираються розтоптати найогиднішими радянськими методами».

Як повідомляла РП, 15 лютого Господарський суд Києва зобов’язав УПЦ МП знести каплицю, яку незаконно звели на території Національного музею історії України.

Каплиця УПЦ МП розташована в буферній зоні, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Це історичне місце біля культурної пам’ятки — фундаменту Десятинної церкви, зведеної ще в десятому столітті.

У Міністерстві культури заявляли, що каплицю споруджено незаконно, а у 2018 році Національний музей історії України звернувся до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправним та скасування рішення про держреєстрацію прав релігійної громади УПЦ МП на цей об’єкт.

Міністр культури зазначав, що самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року, а у 2012-му за часів Януковича почалося «узаконення» незаконного будівництва.

Comments are closed.