Міністр культури та інформаційної політики наголосив, що Києво-Печерську лавру найперше повинні покинути підсанкційні особи з УПЦ МП.

Про це він сказав 12 березня в етері телемарафону, повідомляє ТСН.

Ткаченко наголосив, що передавання лаври у безтермінове користування УПЦ МП було ухвалено за часів державного зрадника Януковича.

“Угода була укладена безстроково, що саме по собі викликає запитання. Її погодили в 2013 році люди, які належали до УПЦ МП – Янукович, Азаров. Після цього було кілька перевірок щодо характеру використання державного майна. Від минулого року ми почали розмову з правоохоронцями щодо використання УПЦ МП. Було багато кримінальних проваджень за колабораціонізм, з’явилися підсанкційні особи з УПЦ МП, зокрема митрополити Антоній та Павло, який чомусь і досі перебуває на території лаври. І це зараз природній процес, оскільки діалог стосовно відмежування від РПЦ, яка підтримує війну проти РФ не вівся. Відповідно до закону ми надіслали попередження що були порушення, призначена ревізійна комісія щодо використання. Є ще окремо стосовно використання музейних експонатів. У складі цієї комісії будуть представники УПЦ МП, МВС та СБУ”, – пояснив міністр.

Ткаченко зазначив, що монахи можуть залишитися у приміщенні лаври, проте у якому форматі, це вже вирішиться згодом.

“Там десятки приміщень, де збудовані новобудови та є торговельні мережі. Починати потрібно поступово. А монаше життя повинно продовжуватись. Держава буде опікуватись цими приміщеннями, які можуть бути не тільки об’єктами служіння, а й музейного призначення. Принципово ситуація зміниться, коли підсанкційні особи покинуть територію лаври. Ті меседжі, які я отримую, свідчать про те, що ми можемо розраховувати на конструктивну позицію”, – сказав Ткаченко.

Comments are closed.