Не всі священники УПЦ МП є колаборантами, але всі колаборанти-священники походять саме з цього середовища, саме з цієї церкви.

Про це розповів Віктор Єленський, вчений-релігієзнавець, голова Державної служби етнополітики і свободи совісті в інтерв’ю Укрінформу.

На запитання, з ким ПЦУ має об’єднуватися, якщо йдеться про вищий клір УПЦ МП, адже більшість єпископів МП працюють із російською розвідкою, Єленський відповів, що це справа контррозвідки.

“Це проблема не об’єднання церков, а справа тих, хто працює в контррозвідувальних органах. І контррозвідувальні заходи були, проводилися донедавна, ви знаєте, що на церковних діячів МП були накладені санкції, деякі були позбавлені громадянства України”, – сказав Єленський.

Однак, за його словами, найбільша проблема, що УПЦ МП тривалий час вкладала в голови людей російську облуду.

“Я впевнений, що в 99% храмів, монастирів, скільки ви не будете шукати, зенітно-ракетного комплексу ви там не знайдете, і танки там, як правило, не ховають. Проблема в іншому. Проблема у тому, що упродовж довгого часу ця церква шкодила в інший спосіб. Вона вкладала в голови людей усю цю облуду про російську зверхність, про підступний Захід, увесь цей україножерський шовіністичний накип, який викристалізувався у ХХІ столітті як цілком єретична, мілітарно-людоненависницька доктрина.

Нам закидають, мовляв, якщо уневажнювати цілі структури, то це дуже схоже на колективну відповідальність. Покарайте колаборантів, корегувальників ворожого вогню – і край. Однак дивіться – звісно, далеко не всі священники УПЦ МП є колаборантами. Але всі колаборанти- священники походять саме з цього середовища, саме з цієї церкви. Але, знов, ця проблема не головна. А головна – у тому, чим ця церква труїла голови впродовж довгого часу”, – наголосив посадовець.

Comments are closed.