Православна Церква України – найпопулярніша релігійна організація країни – сьогодні вирішує повністю перейти на новий календар. Раніше про таке ж рішення повідомила Українська Греко-Католицька Церква.

Про це пише BBC.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалить після дебатів на архієрейському соборі – зібранні усіх єпископів. Він відбувається у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року, проте, як заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, питання вже вирішене й з 1 вересня перехід буде.

Тож вже з 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому. Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята – такі як Покрова (1 жовтня), Водохреща (6 січня) і Миколая (6 грудня).

Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці.

Різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем складає 13 днів.
Світська Україна разом з більшістю інших країн світу вже більше 100 років живе за точнішим – григоріанським календарем, запровадженим у XVI ст.

Більшість православних церков світу живуть за новим календарем, а старим досі користувались лише церкви в Україні, Російська православна церква, Сербська і Грузинська. Із старих патріархатів ним користується тільки Єрусалимський.

Православна церква України міркувала над проблемою до 24 травня і врешті зважилась на таке ж саме рішення. Минулого року там наважились дозволити перехід усім охочим парафіям – таких виявилось близько сотні. Зараз же реформу прийняла практично вся церква.

Тож тепер більшість українців (які послухають предстоятелів УГКЦ та ПЦУ) будуть відзначати Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Улюблене дитяче свято Миколая тепер буде 6 грудня, а післяноворічне Водохреще – 6 січня.

Непроста ситуація буде з Покровою, яку звикли святкувати 14 жовтня. До цього дня прив’язаний день українського козацтва, адже саме Покрова була заступницею козаків. На цю ж дату припадає день УПА та день захисників та захисниць України. Тепер релігійну частину цього симбіозу свят переносять на 1 жовтня.

14 жовтня та 7 січня зараз є офіційними державними святами з вихідним днем. Чи будуть їх скасовувати – питання до парламенту. Але у воєнний час і так усі вихідні на свята тимчасового скасовані. Проте Православна церква України звернеться до держави перенести державні свята, які були прив’язані до релігійних.

Наступного разу усі християни відзначатимуть Великдень в один день навесні 2025 року – і це гарний привід завершити їхню роботу компромісом. Саме того року святкуватимуть 1700-ліття Нікейського собору, який встановив правило обчислення Великодня.

Якщо їм вдасться порозумітись та залагодити розбіжності підрахунку Пасхалії, то після 2025 року більшість українців відзначатиме не тільки Різдво, а й Великдень разом з усім західним світом.

Comments are closed.