Прихильники УПЦ МП намагаються створити штучний привід до силового протистояння в Спасо-Преображенському соборі в Білій Церкві.

Про це заявив речник ПЦУ, митрополит Білоцерківський Євстратій (Зоря).

“Передбачаючи чергову хвилю спекуляцій поплічників Моспатріархату щодо ситуації з Преображенським собором в м. Біла Церква повідомляю наступне.

Рішенням сесії Білоцерківської міської ради у квітні 2023 р. було розірвано договір, за яким комунальну власність – комплекс Спасо-Преображенського собору в м. Біла Церква – було передано релігійній громаді РПЦ у 1989 р. Попереднього користувача було повідомлено про розірвання договору та надано час і можливість полишити будівлю собору.

Більшу частину рухомих речей представники МП винесли з храму, тим самим хоча і не публічно, але підтвердивши усвідомлення незаконності та безперспективності свого подальшого перебування в соборі.

29 червня 2023 р. Білоцерківська міська рада ухвалила рішення про передачу комплексу Спасо-Преображенського собору в м. Біла Церква Управлінню Білоцерківської єпархії Православної Церкви України. 30 червня було підписано договір між єпархією ПЦУ і Управлінням комунального майна щодо передачі комплексу собору в користування Православній Церкві України.

Відтак з 30 червня 2023 р. єдиним законним користувачем Спасо-Преображенського собору м. Біла Церква є Управління Білоцерківської єпархії ПЦУ”, – повідомив митрополит.

За його словами, прихильники Моспатріархату та “путінський орденоносець митрополит МП Августин Маркевич” незаконно перешкоджають настоятелю собору протоієрею Миколі Гопайничу та парафіянам ПЦУ увійти до собору. У звʼязку з цим були зроблені відповідні заяви до правоохоронних органів.

“Як правлячий архієрей заявляю, що на наше переконання сторона прихильників російського патріархату зараз свідомо створює провокаційну ситуацію. Розуміючи, що законних підстав перебувати в соборі у них нема, вони спеціально намагаються створити штучний привід до силового протистояння, щоби потім змонтованими кадрами і тиражованими заявами підкріплювалися тези роспропаганди про «ганєнія на Украінє».

В такий спосіб вони свідомо допомагають російському агресору в гібридній війні проти України.
Але правда і закон – на нашому боці. І час панування гундяєвського «русского міра» в головному храмі Білої Церкви – сплив!” – наголосив архієрей ПЦУ.

Comments are closed.