Помісний Собор Православної Церкви України затвердив перехід на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Про це повідомив релігієзнавець Андрій Смирнов.

За його словами, “за” проголосувало 156 осіб, “проти” — 5.

“Помісний Собор Православної Церкви України затвердив перехід на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Загалом за — 156. Проти — 5. Рішення ухвалено!” – написав він.

Як відомо, 27 липня у  соборі святої Софії Київської відбувається засідання вищої владної соборної інституції Православної Церкви України – Помісного Собору. Він складається з архієреїв, а також делегатів від кліриків, ченців та мирян від кожної єпархії, що обираються єпархіальними зборами. У такий спосіб затверджується соборна воля нашої Церкви, ухвалюються її повнотою важливі рішення щодо потреб церковного життя, відповіді на виклики сьогодення тощо.

Помісний Собор (є найвищою церковною владою. Скликається регулярно кожні 5 років Головуючим, тобто Митрополитом Київським і всієї України, та Священним Синодом). Практика скликання церковних соборів виникла ще в стародавній Церкві і бере свій початок з Єрусалимського Собору, що зібрав апостолів і старійшин християнської Церкви в Єрусалимі близько 49 року. Історично рішення низки Помісних Соборів, поряд зі Вселенськими, стали нормами церковного права.

Серед питань порядку денного цього Помісного Собору – доповідь Предстоятеля  Митрополита Епіфанія про життя ПЦУ за період від попереднього Собору (2018 р.), а також затвердження рішення Архієрейського Собору про перехід на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Comments are closed.