Розпочинається Успенський піст, який триватиме два тижні до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Це найкоротший із багатоденних постів у богослужбовому році.
Традиційно під час Успенського посту вірні мають відмовитися від споживання м’ясних, рибних і молочних страв. Єдиний виняток становить свято Преображення Господнього, коли дозволено споживати рибу, розповіли в ПЦУ.

Але мусимо пам’ятати, що постування – це не дієта і не гастрономічні обмеження самі по собі. Першочергово піст є часом, коли людина обмежує себе духовно й тілесно, стримуючись від гріхів, опираючись пристрастям, привчає душу керувати тілом, а не тіло – душею. Під час повномасштабної війни людині може бути важко дотримуватися саме обмежень у їжі, адже доводиться орієнтуватися на наявні ресурси. Тож маємо виходити зі своїх можливостей та не шкодити власному здоров’ю, відмовляючись від єдиних доступних продуктів.
Насамперед у ці два тижні мусимо зосередитися на духовному, молитовному очищенні, утримуватись від спокус, гніву та пристрастей, зосереджуватися на вдосконаленні у чеснотах та покаянні – аби спрямувати все найкраще в собі на гідні вчинки та діяльну любов до ближніх.









