Висловлювання Папи про «велику росію», на жаль, засвідчують подальше існування міфу про гуманізм та велич держави, яка вже 9 років веде проти України кровопролитну та жорстоку війну.

Про це йдеться в заяві Голови Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні єпископа Віталія Скомаровського щодо звернення Папи до російської католицької молоді.

Єпископ наголосив, що виступ викликав “велике незрозуміння та біль серед вірян”.

“Безперечно, це звернення в цілому було підтримкою пастиря для своїх вірян, духовного отця – до своїх дітей. Однак згадка про «велику Росію», з її величною культурою та людяністю, на жаль засвідчують подальше існування міфу про гуманізм та велич держави, яка вже 9 років веде проти України кровопролитну та жорстоку війну. Згадані висловлювання для нас є болючими та викликають занепокоєння. Як Церква та українське суспільство ми відкидаємо та вважаємо неприпустимими будь-які прояви підтримки «русского міра», який приніс стільки болю та страждань на нашу землю та до наших родин. Ми переконані, що так, як це було раніше зазначено, понтифік не підтримує імперіалізму та його загарбницьких планів, зробить все можливе, щоби їх зупинити.

Беручи до уваги та пам’ятаючи все, що Папа Франциск робив і робить для України, ми не маємо сумнівів щодо його підтримки нашого народу. Цю підтримку він виражає постійно та голосно, не дозволяючи світові забути про стражденний український народ.

Ми переконані, що подібні непорозуміння викликані браком відповідного діалогу між Папою та Україною, на церковному та дипломатичному рівні. Сподіваємося, що зворотна реакція від українського суспільства на вищезгадані слова допоможе виправити ситуацію тепер та уникнути непорозумінь у майбутньому”, – заявив Скомаровський.

Як повідомляла РП, у Міністерстві закордонних справ України різко висловилися щодо скандального звернення Папи Римського Франциска до російської молоді.

Глава УГКЦ Святослав Шевчук назвав слова Папи Франциска про «велику росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності» — найгіршим прикладом імперіалізму та крайнього російського націоналізму. Про це йдеться в заяві Глави УГКЦ щодо висловлювань Франциска на зустрічі з католицькою молоддю росії 25 серпня 2023 року.

Нагадаємо, Папа Римський сказав росіянам про їхнє імперське минуле в позитивному сенсі цього виразу під час Всеросійської зустрічі католицької молоді в Санкт-Петербурзі. Захід відбувся 25 серпня. Його підсумки та головні цитати Папи одразу розійшлися по ЗМІ РФ та були опубліковані архиєпархією Божої Матері в Москві.

В заяві він подякував російській молоді за її “спосіб бути росіянам”, а також закликав не забувати, що російське суспільство – спадкоємці “великої матінки Росії”.

Comments are closed.