Народні депутати зібрали 186 підписів під зверненням до голови Верховної Ради із закликом про розгляд законопроєктів щодо заборони діяльності в Україні церков, керованих із Російської Федерації.

Про це повідомила заступник голови парламентської фракції “Голос” Юлія Клименко, пише Інтерфакс-Україна.

Фото: УНІАН

“Цей збір було ініційовано 24 серпня – у День Незалежності України. На сьогодні ми зібрали 186 підписів, і ще є потенціал назбирати до 226 і закрити дискусію про те, що голосів недостатньо”, – сказала Клименко в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

За її словами, дві фракції – “Європейська солідарність” і “Голос” – повними складами підписалися під цим зверненням. “Зі “Слуги народу” підписали 120 народних депутатів”, – додала Клименко.

Зі свого боку заступник голови фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв у коментарі “Інтерфакс-Україна” також зазначив, що “фактично вся фракція підписалася за внесення (законопроєкту до порядку денного сесії ВР і розгляд на пленарному засіданні – ІФ-У)”.

Крім того, про підтримку відповідних ініціатив заявив і лідер депутатської групи “За майбутнє” Тарас Батенко. “Ми підписуємося мало не під усіма ініціативами, які є в парламенті з приводу заборони Московського Патріархату. Позиція нашої депутатської групи завжди була однозначною: у державі не може бути церкви, керованої з ворожого табору”, – сказав він.

Підтримати це рішення має намір і голова депутатської групи “Довіра” Олег Кулініч. “Я буду підтримувати законопроєкт, що обмежує вплив країни-агресора на релігійні організації в Україні. Йдеться про Московський Патріархат, який треба забороняти”, – каже парламентарій.

Водночас він вважає за необхідне “чітко аналізувати сам законопроєкт, тому що є різні ініціативи від колег, але остаточної редакції ми не бачимо”.

Раніше голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю “Радіо Свобода” висловив сумнів щодо того, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для ухвалення законопроєкту про заборону в Україні церков, керованих із РФ.

Як повідомлялося, 23 листопада 2022 року комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Раді прийняти за основу законопроєкт №8221 про заборону релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі-агресорі (ініціатор документа – член фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький). Пізніше було внесено урядовий законопроєкт (№8371), який профільний комітет 17 лютого також рекомендував до розгляду. Цей документ пропонує не допускати діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою (РПЦ).

У квітні Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) закликала парламент ухвалити рішення про заборону керованих із РФ церков. Тоді Стефанчук зазначив, що Рада розгляне пропозиції ВРЦіРО та ухвалить зважене рішення щодо них.

Comments are closed.