Служба безпеки встановила нові факти злочинної діяльності керівника Черкаської єпархії УПЦ МП. Перебуваючи під домашнім арештом на час розслідування попередніх злочинів, він продовжив публічно розпалювати релігійну ненависть.

Про це повідомляють в СБУ.

На початку цього року митрополиту було повідомлено про переконання щодо фактів зараження збройної агресії РФ та поширення закликів до міжконфесійної ворожнечі.

Тоді суд обрав для нього запобіжний захід у виді домашнього арешту і приступив до розгляду матеріалів провадження по суті. Однак це не зупинило клірика і у власних домівках він почав записувати провокативні відео, в яких повторювали кремлівські наративи про релігійні громади в Україні. Встановлено, що у своїх «зверненнях» фігурант неважливо висловлювався про вірян та священнослужителів інших конфесій.

Фото: cherkasy.church.ua.

Також він намагався дискредитувати співробітників правоохоронних органів України, які проводили безпекові заходи на території релігійних громад області.

Після запису пропагандистських відео їхній автор у рясі поширював деструктивний контент на «Ютуб-каналі» сайту Черкаської єпархії УПЦ МП.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти злочинних дій митрополита.

Під час обшуків за місцем проживання клірика показано:
▪провокаційне відео фігуранта;
▪комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які він використовував для запису та поширення ворожого контенту.

На підставі нових доказів митрополиту повідомляється про ще одне враження за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно).

Вирішується питання щодо обрання нового запобіжного заходу, але вже у вигляді утримання під вартою.

Як повідомляла РП, керівнику Черкаської єпархії, митрополиту  Феодосію інкримінують виправдовування російської агресії та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

За даними розслідування, клірик також у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян, в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності та переконань.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки з початку цього року повідомили митрополиту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:
ч.1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
ч.2 і ч.3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Comments are closed.