В УПЦ МП заявили, що проголосований в першому читанні законопроект 8371 потребує доопрацювання, оскільки порушує право на свободу віросповідання і містить суттєві недоліки юридичної техніки та не відповідає Європейській конвенції з прав людини і Конституції України.

Коментар про це опублікував юридичний відділ УПЦ МП.

Фото: УНІАН

“Законопроєкт № 8371, який, як зазначається, забороняє діяльність релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором, по суті своїм змістом направлений на заборону Української Православної Церкви та порушує права на свободу віросповідання громадян України, які належать до УПЦ”, – йдеться в коментарі.

В УПЦ МП стверджують, що їхня Церква “насправді є самостійною і незалежною”, і її “свідомо намагаються видати за РПЦ, а священнослужителів та віруючих людей, які є громадянами України, віднесли до агентів рф”.

“Для обґрунтування необхідності прийняття цього законопроекту посилаються на релігієзнавчу експертизу, яка, до речі, навіть не носить юридичного характеру (абзац 3 розділ 5 експертизи), кримінальні провадження відносно членів УПЦ, що нібито несуть загрозу національній безпеці. За офіційним повідомленням СБУ, налічується 68 справ. Насправді цей законопроєкт не відповідає Конвенції з прав людини та Конституції України (ст. 35), оскільки жоден з цих документів не передбачає можливості заборони права на свободу віросповідання. Оскільки таке право може тільки обмежуватись і лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров’я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляла РП, Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект, який дає юридичні підстави для заборони Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Comments are closed.