Постування неможливе без молитви, покаяння та справ милосердя, через які ми виявляємо нашу любов до Бога й ближніх, що лежить в основі православної віри.

Про це написав на своїй сторінці Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній з нагоди початку Різдвяного посту.

“Сьогодні розпочався Різдвяний піст. Цього року ми вперше постуємо відповідно до нових календарних рамок. Вже за сорок днів, 25 грудня, ми відзначатимемо світле свято Різдва Господа нашого Ісуса Христа, – і до цього дня ми маємо підійти оновленими, духовно очищеними.
Піст для християнина – завжди час для духовного вдосконалення. Ми обмежуємо себе тілесно, утримуємося від пристрастей та скоромної їжі, аби укріпитися. Та чи може духовно зрости людина, яка – якщо подивитися на ситуацію збоку – просто дотримується дієти?

Бути християнином – означає не просто притримуватися певних приписів і законів, робити те, що дозволене, і не робити заборонене. Змусити дотриматися певних правил можна й тварину. Але людину Господь наділив розумом і свободою волі, вона є вищою від тварини і мусить жити й діяти відповідно та відповідально.

Тож у піст ми не просто обмежуємо себе в їжі тваринного походження – це не є найважливішою складовою постування. Адже багатьом людям через стан здоров’я чи життєві обставини не рекомендовано цілком відмовлятися від тваринних продуктів, і з благословіння священнослужителів піст для них послаблюється. Натомість постування неможливе без молитви, покаяння та справ милосердя, через які ми виявляємо нашу любов до Бога й ближніх, що лежить в самій основі православної віри.

Святитель Іоан Золотоустий навчав: «Не хвалися бездіяльним постом — сам піст не вводить до неба, якщо не має своєї сестри — милостині. Адже вона поєднана з ним, і між ними не тільки братерські і тісні взаємини, але милостиня є навіть опорою для посту… Милостиня — це крило молитви. Якщо не зробиш для молитви крил, то вона не полетить, а коли душа окрилена, тоді вона швидко несеться до неба».

Тож розпоряджаймося свободою волі, якою так щедро наділив нас Господь, із мудрістю та поміркованістю не лише під час Різдвяного посту, але й упродовж усього нашого земного життя, творімо справи милосердя, і нехай в усьому нас супроводжує Господь!” – зазначив Епіфаній.

Comments are closed.