Миколаївський собор у Кременці на Тернопільщині  УПЦ МП має повернути заповіднику –  Верховний суд підтвердив постанову попередньої інстанції.

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики.

Верховний суд підтвердив постанову Західного апеляційного господарського суду від 2 жовтня. Тоді апеляційний суд залишив чинним рішення Господарського суду Тернопільської області від 15 червня, що зобов’язав релігійну громаду «Парафія Святителя Миколая» повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть загальною площею 1 756,0 кв м, що в Кременці, Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

Нагадаємо, що 12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. Водночас релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову.

Як повідомляла РП, Господарський суд міста Києва рішенням від 15 листопада 2023 року залишив без задоволення позовні вимоги парафії Святителя Миколая Свято-Миколаївського собору міста Кременець Кременецького району Тернопільської єпархії УПЦ МП, яка просила суд зобов’язати МКІП та Кременецько-Почаївський заповідник укласти договір безоплатного користування релігійною громадою культовими будівлями Миколаївського собору у м. Кременець Тернопільської області.

До слова, 2 жовтня 2023 року Західний апеляційний господарський суд вже розглядав справу № 921/164/23 та залишив у силі рішення Господарського суду Тернопільської області від 15.06.2023, яким суд зобов’язав релігійну громаду “Парафія Святителя Миколая” Свято-Миколаївського собору Тернопільської єпархії УПЦ МП повернути Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику державне майно – приміщення пам’ятки архітектури національного значення – Миколаївський собор з келіями.

Comments are closed.