У Свято-Троїцькому храмі в Ірпені провели першу україномовну літургію.

Про це повідомляє ITV.

Громада Свято-Троїцького храму перейшла до Православної Церкви України трохи більше місяця тому. Новим настоятелем обрали протоієрея Ярослава Ящука. Він і проводив першу літургію.

«Перша служба у нас історична на Миколая Чудотворця. Ми її планували раніше зробити, але якось Всевишній розпорядився таким чином. На Миколая Чудотворця по новому стилю, за новоюліанським календарем. У цьому році, і взагалі кожен рік тепер, вона буде співпадати з Днем збройних сил України. Це приємно, тому що сам Бог велів цій шанованій нашій структурі, якій ми завдячуємо багато чого, що її покровитель буде Святий Миколай», – зазначив протоієрей Ярослав Ящук.

У День Збройних сил у храмі молилися за українських захисників. Дехто молився за своїх рідних.

Тетяна, мешканка Ірпеня, зазначила: «У нас багато, хто служить в сім’ї. За них прийшли помолитись».

Свято-Троїцький — найстарший храм міста. Його відкрили у 1915 році. Тепер відділ культури міськради намагається зберегти таку ціну пам’ятку.

«Ми з настоятелем зробили перелік об’єктів, які можуть бути потенційно невід’ємними частинами об’єкта історико-культурної спадщини. Тобто, є цінні розписи, ікони, сама будівля також вважається історичною. Ми будемо співпрацювати, не заважаючи діяльності церкви. І я думаю, що вже у наступному році ми будемо створювати паспорт об’єкту культурної-спадщини і вносити його в реєстр», – розповіла Євгенія Антонюк, начальниця відділу культури, національностей і релігій міськради.

Також старовина церква потребує реставрації. Однак, як зазначає Євгенія Антонюк, це — власність парафії, тому бюджетні кошти не можуть використовуватися для цього. Тож міська влада спільно з релігійною громадою буде шукати фінансування на відновлення Свято-Троїцького храму. А присвоєння статусу об’єкта культурної спадщини стане першим кроком на цьому шляху.

Comments are closed.