Митрополит Київський і всієї України Епіфаній на запрошення християнських Церков Ісландії, Норвегії, Данії, Швеції та Фінляндії відвідує ці країни, де матиме низку зустрічей.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Митрополита Епіфанія супроводжує заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ митрополит Білоцерківський Євстратій. Також українську сторону під час візиту представляють єпископ Німецької євангелічно-лютеранської Церкви України Павло Шварц та президент Синоду НЄЛЦУ пастор Олександр Гросс.

В аеропорту Стокгольму гостей з України зустріли представники лютеранської Церкви Швеції пастор Петер Ліндвал, голова департаменту з екуменічної співпраці, та пастор Крістофер Мікін.

12 грудня вранці у резиденції Архієпископа лютеранської Церкви Швеції Мартіна Модеуса в м. Уппсала розпочалася зустріч, в якій взяли участь він та інші представники цієї Церкви, головуючий єпископ лютеранської Церкви Норвегії Олаф Фіксе Твейт, який у 2010-20 рр. був генеральним секретарем Всесвітньої ради церков, єпископ Крістіан Бйорнссон, який представляє лютеранську Церкву Ісландії та інші.

У першій частині зустрічі очільники та представники лютеранських Церков Північної Європи розповіли про них, про їхній історичний шлях та місію в умовах сучасності. Митрополит Епіфаній та єпископ Павло Шварц розповіли про релігійну та суспільну ситуацію в Україні, особливо у зв’язку з триваючою російською агресією, про духовну та гуманітарну підтримку постраждалих від війни.

«Ми вдячні Церквам Північної Європи за вашу підтримку України у цей важкий для нас час – підкреслив Предстоятель ПЦУ. – Ми цінуємо вашу ясну і чітку позицію щодо морального засудження російської агресії проти нашої держави, дякуємо за велику гуманітарну допомогу та різні програми підтримки, які здійснюються завдяки вашим Церквам як в Україні, так і для українських біженців у ваших країнах. Ми віримо в перемогу правди, ми боремося за справедливий мир для України, але без допомоги і підтримки з боку наших друзів та людей доброї волі з усього світу ця боротьба була би значно складнішою. Також особливо ми дякуємо вам і всім християнам Північної Європи за молитви про мир і перемогу правди в Україні, бо молитва – це духовна зброя, яка допомагає долати зло і темряву».

У тривалій дружній відкритій розмові учасники зустрічі обмінялися думками з широкого кола питань, які стосуються поточної ситуації в Україні і тих потреб, які вона має зараз, а також викликів, на які слід очікувати у майбутньому.

Після обіду спілкування продовжилося навколо теми допомоги українським біженцям, що знайшли захист від війни у Європі, зокрема у Швеції, Норвегії та Ісландії. До розмови долучилися представниці української громади в Уппсалі, які безпосередньо працюють з вимушеними переселенцями.

Після завершення зустрічі її учасники, а також інші запрошені гості, зокрема Посол України у Королівстві Швеція Андрій Плахотнюк, митрополит Стокгольму і Скандинавії (Вселенського Патріархату) Клеопа та інші взяли участь у традиційній скандинавській церемонії запалення свічок та вшанування святої Люсії. Під час заходу святкові гімни співав молодіжний хор кафедрального лютеранського собору Уппсали. Також прозвучали молитви про мир в Україні й тих, хто страждає від російської агресії.

Події цього дня візиту завершилися офіційною вечерею, яку на честь гостей у своїй резиденції дав Архієпископ лютеранської Церкви Швеції Мартін Модеус з дружиною. Заходи візиту продовжаться 13 грудня у Стокгольмі.

Comments are closed.