Український вертеп, обстріляний російськими загарбниками, встановлено на центральній площі Ватикану. Там відкрилася виставка “Cто вертепів”.

Про це повідомляє 5 канал.

Уже ушосте у Ватикані між колонами на площі святого Петра відбувається виставка “Сто вертепів”. Назва умовна, адже їх тут не рівно сто – а майже 120, із майже двох десятків країн світу. Два – з України.

“Вертепи, незалежно від того, чи були вони створені у минулому, чи нещодавно, мають зв’язок із реальністю, в якій ми живемо. І несуть нам послання надії та миру. Тут є вертеп із Польщі, з Музею родини Ульмів, що рятували євреїв під час Другої світової. Родину Ульмів цього року беатифікували, і це великий знак. У нас також є, звичайно, вертепи з України. Їх два. Це скульптура, що представляє вертеп, в якому є уламки від бомби, і ще один вертеп, зроблений як іграшка”, – розповів священник, куратор виставки Крістіан Чіра.

Перший вертеп, витесаний із каменю, показує святого Йосипа, що обіймає і намагається захистити Богородицю із немовлям Ісусом на руках. Другий вертеп – це Яворівська шопка, яку створили у майстерні “Яворівська іграшка” на Львівщині – повідомив у фейсбуці Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

Її виготовили відповідно до традиції виготовлення Яворівської дерев’яної забавки, яку торік внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. У цій самій майстерні виготовили й іграшки на ялинку біля вертепу.

Вертеп відтворює сцену народження Ісуса в яслах, зірки, що зійшла на небі і вказувала шлях трьом царям, які йшли вітати Спасителя світу. Вже 25 грудня християнський світ святкуватиме Різдво Христове. А виставка “Сто вертепів” у Ватикані триватиме до 7 січня.

 

Comments are closed.