На запрошення Архієпископа Гельсінкі і всієї Фінляндії Лева, Предстоятеля автономної Православної Церкви Фінляндії у складі Вселенського Патріархату, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України, та інші члени делегації ПЦУ відвідали православну громаду м. Турку на честь святої Олександри.

Як повідомляє пресслужба ПЦУ, на молитві, яку звершило місцеве духовенство, були присутні також лютеранські єпископи Фінляндії, Данії та України.

Під час молебню були піднесені прохання про мир в Україні, про тих, хто страждає від російської агресії, зокрема про вимушених біженців. Також була звершена заупокійна молитва про загиблих в Україні воїнів та мирних мешканців.

Після завершення богослужіння, яке відбувалося фінською, українською та англійською мовами, Предстоятелі Фінської та Української Православних Церков виголосили та підписали спільний Пастирський лист до православних українців, які перебувають у Фінляндії, в якому запросили вірян шукати духовного притулку у своїх громадах, демонструючи, що багатство православ’я полягає в його різноманітності та красі поза мовними та культурними кордонами.

“Запевняємо, що для вас відкриті десятки церков і каплиць у різних містах і селах по всій Фінляндії. Вони хочуть прийняти вас і обійняти, відчуваючи, що Церква не покидає і ніколи не відступиться від вас”, – йдеться в листі.

Після виголошення листа поспілкувався з православними українцями, які мешкають в Турку та околиці і прийшли на молитву до храму святої Олександри.

У другій половині дня 14 грудня українські гості взяли участь у фінській традиційній церемонії проголошення миру, яка відбулася у м. Турку. Від давнього часу таке проголошення відбувається у духовному та історичному центрі Фінляндії як заклик до припинення хоча би на період різдвяних свят усіх конфліктів у країні та світі. Протягом останніх трьох десятиліть церемонія має екуменічний характер і в ній беруть участь очільники протестантської, православної та католицької громад.

Під час урочистого прийняття, яке від імені місцевої влади Турку відбулося для духовних і світських гостей події, Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх зі словом.

«Дякую Богові за можливість сьогодні разом з вами тут, на гостинній землі Фінляндії піднести молитву про мир. Народ Фінляндії у минулому постраждав від агресії сусідньої тоталітарної держави. Тоді ваші предки мужньо захистили свою державу і незалежність, захистили свою національну, культурну, релігійну  ідентичність. Завдяки цьому Фінляндія отримала шанс на краще майбутнє, отримала можливість зберегти своє унікальне європейське лице. Зараз ваш народ користується добрими плодами тих здобутків, які захистили ваші предки.

Нині наш український народ страждає від того ж російського агресора, від його бажання відновити імперію, знищивши нашу унікальність та ідентичність. Фіни сказали «Нєт» Сталіну і Молотову, українці кажуть «Ні!» – Путіну і Кремлю», – зазначив він.

Після завершення прийняття у кафедральному лютеранському соборі м. Турку відбувся екуменічний святковий захід, присвячений Різдву Христовому. Ця подія має загальнонаціональний характер, а її телевізійний запис транслюється телебаченням Фінляндії ввечері 24 грудня.

Comments are closed.