Архімандрит Серафим Панкратов із Сумської єпархії московського патріархату в Україні приєднався до ПЦУ .

Про це о. Серафим повідомив у своєму Фейсбуці, пише Україна православна.

Він не уточнив, до якої громади належить, але в дописі зазначено: старший науковий співробітник Національного заповіднику «Києво-Печерська лавра».Також він повідомив про причини свого рішення та про те, що його наслідком стала заборона у служінні від митрополита МПвУ Євлогія (Гутченка).

О. Серафим написав, що місіонерство є головним його покликанням.

«Невдовзі після травневого Собору УПЦ, коли з’явилися серйозні сумніви, що дійсне усамостійнення нашої Церкви все ж відбудеться, я собі твердо сказав, що не зможу далі залишатися в УПЦ у двох випадках: якщо побачу повернення УПЦ до попередніх відносин з РП та якщо я на власному досвіді пересвідчусь, що перебування в ній радикально звужує мені можливості свідчити про Христа не лише парафіянам, але й людям, які ще не належать до Церкви. Я не готовий зарити талант в землю, відчуваючи свою відповідальність перед Богом за нього», – написав о. Серафим.

«…Мені зробили пропозицію, від якої я не зміг відмовитися, бо вона не лише відкривала широкі можливості служіння іншим, тим, чим я, власне, й вмію (та що Журавному (де є жіночий монастир – ред.), я, на жаль, реалізувати майже не можу), а й стосувалася однієї теми, яка мене дуже непокоїла – реабілітації військовослужбовців», – написав архімандрит.

О. Серафим повідомив чотирьох сестер-монахинь та парафіян, що вимушений поїхати в Київ та служитиме раз на місяць.

«Опинившись в Києві, вочевидь побачив, що моє подальше перебування в УПЦ не лише зашкодить самій справі, але й принесе неприємності тим, хто ручався за мене. Виявилося, що й вони насправді сподівалися, що я швидко ухвалю рішення про входження до юрисдикції ПЦУ. І справа не у «безбожній владі», не в «підступах» ПЦУ, а в тому, що ну ДУЖЕ суспільство налаштоване проти УПЦ. І це – в першу чергу на совісті керівництва та єпископату УПЦ, з їх ганебним мовчанням!» – пояснює архімандрит.

Після цього митрополит Євлогій заборонив отця Серафима у служінні на підставі полишення місця служіння.

«Я став сумним свідком того, як велика церковна спільнота відмовляється від невід’ємного, можливо, головного, покликання Церкви, та відвертається від серця свого народу. Заради страху опинитися в ситуації «канонічної невизнаності».

Такі маловірство та малодушність можливо пробачити лише неофітам. Але у мене є сподівання, що ті, з ким ми були друзями, ми друзями залишимось. І що в ПЦУ, окрім моїх давніх друзів, я зможу знайти нових. А ще, що прийде час, коли, побачивши наслідки «канонічних» війн, словосполучення «канонічна Церква» у більшості буде викликати здоровий рвотний рефлекс, а замість нього вживатиметься здорове словосполучення «Церква Христова», – зазначив він.

Comments are closed.