Деякі відзначали Різдво 25 грудня ще торік, як, скажімо, парафія села Криворівня на Івано-Франківщині. Втім залишаються й такі громади, де люди ще не готові переходити до нових, чи то радше забутих старих традицій.

Про це повідомляє “Еспресо.Захід”,  який з’ясував, чи є в західних регіонах громади у Православній Церкві України, які поки що не визначилися з переходом або ж вирішили залишитися на юліанському календарі.

Як повідомили у Волинській єпархії ПЦУ, за старим стилем залишиться жити єдина парафія.

“За моїми даними, у Волинській єпархії є одна парафія, що живе за старим стилем. Вона перейшла від УПЦ МП після 1 вересня – це храм Рівноапостольної Марії Магдалини в Луцьку”, –  зазначив голова пресслужби Волинської єпархії ПЦУ протоієрей Віталій Собко.

Усього в єпархії понад 350 парафій.

У Львівській єпархії нараховується 354 парафії. За юліанським календарем (старим стилем) служіння звершуватимуть чотири парафії, повідомив Руслан Матвієнко, секретар Управління Львівської єпархії ПЦУ. Припускають, що можливо, перед Різдвом ще відбудуться зміни.

Щодо Івано-Франківської єпархії Православної Церкви України у пресслужбі повідомили, що 98% парафій святкує Різдво Христове за новоюліанським календарем, тобто 25 грудня, і лише 2% – 7 січня.

Жодна парафія ПЦУ не святкуватиме Різдво в січні у Рівненській області. Всі 450 парафій Рівненсько-Острозької та Рівненсько-Волинської єпархій перейшли на новий календар,  повідомляло Суспільне.

Comments are closed.