25 грудня у Криворівні на Прикарпатті з трембіт традиційно лунали ноти різдвяної коляди. Коляда тут автентична, адже їй уже понад сотня років.

Про це пише Галка з посиланням на допис заступника голови Івано-Франківської ОВА Віталія Ільчишина.

Задовго до літургії біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці зібралося чимало людей. Вони завітали сюди, аби почути прадавню коляду.

Далі формується коло, яке символізує сонце, а у середині цього кола  — «берези». Так називають провідників колядницького гурту, разом з ними у колі  — скрипалі. З подвірʼя церкви, колядники йдуть в оселі, навіть у ті, що розкинулися далеко у високогірʼї.

А голова ОВА Світалана Онищук поділилася відео, де видно фрагмент традиційної коляди Верховинщини. За її словами, коляду виконують наші захисники – колишні військовослужбовці, котрі отримали поранення на війні та зараз перебувають вдома.

Як повідомляла РП, торік найвідоміша на Гуцульщині парафія ПЦУ вперше святкувала Різдво 25 грудня. На початку листопада 2022 року громада Криворівні одноголосно вирішила перейти на святкування Різдва за новоюліанським календарем, тобто 25 грудня, з усім світом.

 

Comments are closed.