Ворог уважно слідкує за тим, як українське суспільство сприйняло перехід на новий календар. Вони твердо переконані, що попередня традиція – це маркер бажання єдності з Москвою.

Таку думку висловив речник ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря).

За його словами, найбільше інформаційного спротиву новому календарю генерують ресурси, афілійовані з МП.

“Так само, як у попередні століття дата святкування була не про календар, а про культурну самоідентифікацію, — так є і тепер. Цьогорічне святкування це лише підтвердило. Адже християни святкують подію, а не дату.

Однак суспільство в першу чергу більше уваги звертає на культурний контекст, а потім вже на глибокий біблійний зміст Різдва Христового. Саме тому, як я бачу, кілька століть старий календар був маркером української ідентичності. Бо він забезпечував нам унікальність і самототожність.
Але тепер таким маркером став новий календар – безвідносно до того, подобається зараз комусь конкретно цей факт чи ні.

Додатковим аргументом на користь останньої думки стало те, що найбільше інформаційного спротиву новому календарю генерують ресурси, афілійовані з МП та їхні мережеві посіпаки із «самозаблокованими» профілями, повними благосних цитат з м. Онуфрія та прокльонів на ПЦУ. Хоча на тій же Буковині підлеглі м. Онуфрія чудово святкують 25 грудня. Бо для них це «румунське Різдво». А от українцям святкувати так, на їхню думку – «страшна зрада православʼя».

І ще одне. Будьте певні, що ворог уважно слідкує за тим, як наше суспільство сприйняло цю зміну. Адже вони, на відміну від багатьох наших щирих прихильників «дідівського календаря», твердо переконані, що попередня традиція – це маркер бажання єдності з Мск.

До речі, з іншого боку, і наші союзники у світі, судячи з публікацій преси, теж так само бачать наші зміни – але зі знаком плюс. Бо для них це маркер не вибору політиків, а саме вибору суспільства.

Не знаю як вам, але за моїм відчуттям нинішнього Різдва московити можливо і захопили кілька квадратних кілометрів там, де було нині вщент зруйноване ними передмістя Донецька. Але водночас вони програли значно важливішу битву за нашу з вами окрему від них, власну і унікальну ідентичність. Програли битву за українське Різдво Христове”, – наголосив митрополит ПЦУ.

Comments are closed.