Рівненський апеляційний суд звільнив від кримінальної відповідальності одіозного секретаря Рівненської єпархії УПЦ МП Віктора Земляного.

Про це повідомляє Рівне 1.

Його обвинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі. Раніше міський суд закрив справу “у зв’язку із закінченням строків давності”. Адже з моменту вчинення дій, які йому інкримінували, минуло вісім років.

Віктор Земляний у 2015 році розповсюджував брошури, які принижували вірян і прихильників Православної Церкви України.

Колегія апеляційного суду залишила рішення першої інстанції без змін. Тобто Віктора Земляного звільнили від кримінальної відповідальності. Ця ухвала може бути оскаржена.

Раніше секретаря Рівненської єпархії УПЦ МП Віктора Земляного звільнили від кримінальної відповідальності за злочини проти українців. Про це йдеться у вироку Рівненського суду за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 161, ч. 3 ст. 300 КК.

Як повідомляла РП, 5 серпня 2019 року в Управлінні СБУ в Рівненській області представник прокуратури вручив йому повідомлення про підозру  в розпалюванні конфліктів на релігійному ґрунті та поширення незаконної літератури.

Того ж дня у Рівному біля приміщення СБУ зібралися кілька десятків прихильників Московського Патріархату.

Раніше отця Земляного підозрювали за двома статтями – 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію).

Нагадаємо, що правоохоронці взялись за одіозного священника ще наприкінці 2018 року. Тоді його допитали разом ще з дюжиною священників РПЦвУ за державну зраду і розпалювання міжрелігійної ворожнечі, а саме – за розповсюдження літератури, яка пропагує ідеї Російської Федерації. Навесні Земляному – єдиному з допитаних – офіційно висунули підозру.

Віктор Земляний – священник з Острога, глава відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії РПЦ в Україні, настоятель Свято-Воскресенського храму.

В РПЦвУ назвали допити Земляного переслідуваннями за релігійною ознакою, однак священник заслужив усі підозри своєю діяльністю. Основним завданням очолюваного ним відділу було стримування релігійних громад, які мають намір відмовитися від РПЦвУ і перейти до Київського Патріархату, а потім до Православної церкви України.

Крім того, священник Віктор Земляний часто фігурував у матеріалах російських ЗМІ. Зокрема, за його участю було відзнято низку відеосюжетів, які були використані для дискредитації України на міжнародній арені та які висвітлювали недостовірну, неповну та упереджену інформацію про релігійну ситуацію в Україні, діяльність органів влади тощо.

Comments are closed.