В день памʼяті апостола і першомученика архідиякона Стефана, 27 грудня 2023 року, Священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію в Успенському соборі Верхньої лаври, один з приділів якого освячено на честь святого Стефана.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили митрополит Білоцерківський Євстратій, архієпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, намісник Золотоверхої обителі архієпископ Вишгородський Агапіт, архієпископ Одеський і Балтський Афанасій, єпископ Богородчанський Феогност, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній, єпископ Васильківський Єфрем, єпископ Богуславський Арсеній, всечесна братія монастиря та запрошене духовенство.

Після читання Євангелія Блаженнійший владика виголосив першосвятительське слово проповіді та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

“Сьогодні, прославляючи подвиг Стефана, ми просимо у Господа, щоби Він усіх вірних Своїх, які за слово Євангелія продовжують зазнавати переслідувань у різних куточках світу, оборонив від злоби гонителів і мучителів. Але також просимо святого Стефана та інших мучеників молитися за нас, щоби і ми своїм життям були правдивими свідками Христа і Його Євангелія завжди, навіть якщо це нам буде загрожувати смертю”, – наголосив Митрополит Епіфаній.

Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни.

Митрополит Епіфаній звершив дияконську хіротонію.

Завершилося богослужіння традиційним співом коляди на прославлення Спасителя.

Comments are closed.