УПЦ МП втратило утричі більше парафій через привласнення на окупованій території Російською Церквою, ніж від переходу громад до ПЦУ.

Про це пише Інформатор.

У 2014 році на непідконтрольних Україні теренах опинилися єпархіальні центри Сімферопольської, Джанкойської, Феодосійської, Донецької, Горлівської, Луганської та Ровеньківської єпархій. Однак до 2022-го вони підпорядковувались Онуфрію, хоча Київська митрополія майже не могла якось впливати на церковне життя в цих регіонах.

Жодних рішень про зміну статусу цих єпархій у РПЦ не приймали. З початком повномасштабної війни у тимчасовій окупації опинилися ще п’ять єпархіальних центрів: Херсон, Бердянськ, Нова Каховка, Ізюм, Сєвєродонецьк (восени Херсон й Ізюм деокупували).

7 червня 2022-го Синод РПЦ «забрав» Сімферопольську, Джанкойську та Феодосійську єпархії у пряме підкорення патріархові Кирилу. Керівництво УПЦ МП ніяк не відреагувало на рішення. Після мовчазної згоди до РПЦ у жовтні «приєдналась» Ровеньківська єпархія в Луганській області.

У травні 2023-го від УПЦ МП відірвали Бердянську єпархію, хоча правлячий архієрей Єфрем був проти. Тому «приєднали», не згадуючи постанову Синоду УПЦ. На офіційному сайті РПЦ Донецька, Горлівська та Луганська єпархії вказані як єпархії УПЦ, хоча окупаційна влада заявила, що перереєструвала їх у «російському правовому полі». Там митрополитів змушують переходити, а тих, хто проти відправляють «на спочинок».

Ще цікавіше на Херсонщині. Синод РПЦ 27 грудня 2023-го «створив» нову єпархію – «Скадовську». Нібито через прохання 18 священників лівобережжя Херсонської єпархії і кількох колишніх священників, які нині служать в різних єпархіях у Росії. Отже у Москві відокремили парафії від Херсонської єпархії, створивши нову під своїм «крилом».

Наслідки загарбницьких дій промовисті. Донецька єпархія нараховує 241 парафію та 4 монастирі, Горлівська – 290 парафій і 3 монастиря, Луганська – 145 і 4 монастиря, Ровеньківська – 95 парафій і 1 монастир, Бердянська – 90 парафій, Симферопольська – 532 парафій, 9 монастирів, Феодосійська – 54 парафії та 2 монастирі, Джанкойська – 136 парафій, «Скадовська» – 18 парафій. Загалом від початку повномасштабної війни РПЦ «віджала» 1601 парафію та 23 монастирі.

Натомість, за підрахунками ресурсу «Опендатабот», з початку 2022-го від УПЦ МП до ПЦУ перейшли 589 релігійні громади. Тобто майже утричі менше, ніж «віджали» росіяни.

Найбільше змінили патріархат громади у Київській (138), Хмельницькій (125) і Вінницькій (67) областях. Залишаються вірними УПЦ МП наразі найбільше у Вінницькій (534), Дніпропетровській (527) і Хмельницькій (506) областях. Загалом понад 6 тисяч парафій підпорядковані владиці Онуфрію. (Було б понад 8 тисяч, якщо врахувати «віджаті» РПЦ).

Comments are closed.