У Свято-Миколаївському чоловічому монастирі ПЦУ в Жидичині на Волині діє Центр духовної та психологічної підтримки військових і родичів військових.

Про це розповів “Україні православній” ігумен монастиря о. Костянтин Марченко.

За його словами, центр діє три місяці і в ньому приймають одночасно десятки воїнів.

“Він розташований в старій дзвінниці, яку ми поремонтували, і ми приймаємо десятки людей одночасно. Сюди ми привозимо нашим бусом військових із місцевих госпіталів, проводимо з ними бесіди, заходи, екскурсії. Групова терапія, є можливість індивідуальної бесіди, а також просто прогулянка з екскурсією”, – розповів священник.

Він зазначив, що підтримки потребують не тільки захисники, а й їхні рідні, зокрема, жінки, які чекають їх з війни.

“Прийнято думати, що служать ті, хто там в окопах і на передовій. Але коли ти кожен день стикаєшся з жінками, які тут сивіють за своїх чоловіків і всім своїм життям разом з своїм чоловіком, то розумієш: треба приділяти увагу всім”, – зазначив ігумен.

Він розповів, що віряни постійно печуть пироги, вареники, передають смаколики в госпіталі. Також зазначив, що за два роки війни купили п’ять автомобілів і близько 4 млн грн витратили на допомогу.

Отець Костянтин також розповів, що родини загиблих воїнів допомагають у відновленні монастиря.

“Ми почали ремонт Воскресенького храму, який стояв десять років. До мене прийшла родина загиблого воїна, яка отримала відшкодування від держави 15 мільйонів. Вони приїхали, сказали, ми хочемо в пам’ять про нашу дитину допомогти з ремонтом. Близько двох мільйонів витратили на роботи. Тобто це фактично пам’ять про загиблого воїна Ярослава.

І так само постала оновлена дзвіниця-меморіал в Липлянах – це також територія монастиря. Її теж зробили в пам’ять про загиблих воїнів. Там ми поминаємо всіх полеглих місцевих воїнів, на ній робимо меморіальні дошки. І розпочався цей проєкт, власне, коли долучилися батьки загиблого Володимира”, – зазначив священник.

Comments are closed.