20 українських священників викрадено окупантами, і подальша доля їх невідома, ще 45 священників викрадено і згодом звільнено. Відомо також про розстріл двох священнослужителів та загибель внаслідок атак п’ятьох.

Про це повідомив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров на пресконференції на тему: «Нічого святого: воєнні злочини російських окупантів проти релігійних громад та священнослужителів», яку ініціювали Центр громадянських свобод і Медіацентр Україна — Укрінформ.

Він розповів, що Харківська правозахисна група з початку березня 2022 року веде базу даних ймовірно вчинених воєнних злочинів переважно відносно цивільних осіб. На сьогодні в ній близько 65 тисяч інцидентів. У 23 випадках священнослужителі згадувалися побіжно, у зв’язку зі злочинами, які їх не стосувалися, решта 50 інцидентів є релевантними.

“У двох випадках священники були навмисно вбиті зі стрілецької зброї, у 5 випадках – вбиті внаслідок бомбардувань різними видами зброї (ствольна артилерія, ракетні удари тощо), у 8 випадках – поранені внаслідок таких атак. 20 священників викрадено, і подальша доля їх невідома. 45 священників викрадено і згодом звільнено. Усі вони після переїзду на підконтрольну уряду територію чи після деокупації розповіли, що були піддані катуванням.

Одного священника депортували – вигнали з рідного міста, подальша його доля невідома. В одному випадку священника і парафіян російські військові вигнали з церкви та забрали будівлю для своїх потреб. Ще в одному випадку росіяни спустошили церкву і прилеглі церковні будинки: винесли буквально все, навіть літургійні речі. Нарешті, ще в одному випадку росіяни розмістили біля церкви свою артилерію, а на прохання священника дозволити йому з родиною перейти мешкати в інший будинок відповіли відмовою”, – повідомив Євген Захаров.

Comments are closed.