Буковинському священнику УПЦ МП Дмитрові Завяльцю, який закликав віддати Росії Крим і Донбас, дозволили повернутися до публічних богослужінь.

Про це йдеться в рішенні Чернівецького апеляційного суду, повідомляє агентство АСС.

Відомо, що 23 березня минулого року на кладовищі села Черепківці під час поховання загиблого військовослужбовця ЗСУ, священник публічно звернувся з промовою до понад шістдесяти людей, які були присутні під час поховання, в якій містилися висловлювання наступного змісту: «…Донбас і Крим не наші землі, що там російськомовні люди й українців там ненавидять, тому не треба туди йти». Також додав, що «Америка буде воювати з Росією на території України, що ми зараз і бачимо, що зараз і робиться», тим самим публічно заперечив здійснення збройної агресії проти України та публічно закликав до підтримки рішень та дій держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України», – йдеться у вироку Глибоцького районного суду.

Священника звинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України, а саме у публічному запереченні громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, у публічних закликах до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України.

Пом’якшувальними обставинами суд визнав щире каяття та повне визнання вини священником, а обтяжувальними – вчинення кримінального правопорушення в період дії умов воєнного стану.

Вирок першої інстанції Глибоцький районний суд на 12 років заборонив священнослужителю проводити богослужіння та обіймати посади в релігійних організаціях, а також публічно виступати.

Дмитро Завялець не погодився з вироком суду та подав апеляцію.

Чернівецький апеляційний суд 23 січня 2024 року задовольнив апеляційну скаргу частково.  Так, суд змінив призначене покарання, залишивши лише заборону займатися діяльністю пов’язаною з публічними виступами на строк 12 років, тим самим відновивши Дмитрові Завяльцю право проводити богослужіння та обіймати посади в релігійних організаціях. А також апеляційний суд виключив з вироку суду обтяжувальну обставину – вчинення кримінального правопорушення в період дії умов воєнного стану.

Comments are closed.