За поданням Предстоятеля ПЦУ Синод обрав єпископом Бориспільським, вікарієм Київської єпархії, архімандрита Авраамія (Лотиша) та призначив його намісником Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

Таке рішення ухвалив Синод ПЦУ на своєму засіданні 2 лютого 2024 року.

Як йдеться в повідомленні, Синод заслухав і взяв до відома звіти єпархій Православної Церкви України за 2023 р.

За поданням Предстоятеля Митрополита Епіфанія Синод утворив Вишгородську єпархію, виділивши її зі складу Київської єпархії, та обрав архієпископа Агапіта (Гуменюка) її архієреєм. У зв’язку з цим призначенням архієпископ Вишгородський Агапіт був звільнений від обов’язків вікарія Київської єпархії, із залишенням його на посаді намісника Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва.

За поданням Предстоятеля ПЦУ Синод обрав єпископом Бориспільським, вікарієм Київської єпархії, архімандрита Авраамія (Лотиша) та призначив його намісником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

На вакантну Чернівецьку кафедру був обраний єпископ Феогност (Бодоряк), колишній вікарій Івано-Франківсько-Галицької єпархії.

На пропозицію Предстоятеля, Блаженнійшого Митрополита Епіфанія та Преосвященного єпископа Хмельницького і Кам’янець-Подільського Павла Синод вирішив утворити в адміністративних межах Кам’янець-Подільського району Хмельницької області (за виключенням Закупненської, Чемеровецької, Гуківської об’єднаних територіальних громад) та частини Хмельницького району Хмельницької області (в межах Зіньківської, Солобковецької, Віньковецької об’єднаних територіальних громад) Кам’янець-Подільську єпархію Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

Тимчасовим кафедральним храмом Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ (ПЦУ) визначений храм святого апостола і євангеліста Іоана Богослова м. Кам’янець-Подільський.

Архієпископом Кам’янець-Подільським і Новоушицьким обраний Преосвященний Герман (Семанчук), якого було звільнено від управління Чернівецько-Хотинською єпархією.

У зв’язку зі зміною меж Хмельницької єпархії єпископу Хмельницькому і Кам’янець-Подільському Павлу було визначено мати титул «Хмельницький і Шепетівський».

Послідуючи канонічному порядку та враховуючи позицію більшості духовенства Православної Церкви України на Буковині щодо необхідності об’єднання трьох паралельних єпархіальних структур УПЦ (ПЦУ) в Чернівецькій області в одній єпархії – Синод вирішив об’єднати Чернівецько-Кіцманську єпархію УПЦ (ПЦУ) та Чернівецько-Хотинську єпархію УПЦ (ПЦУ) з Чернівецькою єпархією УПЦ (ПЦУ) в єдину Чернівецьку єпархію УПЦ (ПЦУ).

Взявши до уваги рішення про об’єднання паралельних єпархіальних структур в Чернівецькій області та за згодою Преосвященного архієпископа Онуфрія (Хаврука), який підтримує бажання об’єднання єпархій – Синод ухвалив призначити Преосвященного Онуфрія титулярним архієпископом Кіцманським, настоятелем собору Різдва Христового в м. Чернівці Чернівецької області у підпорядкуванні Предстоятеля ПЦУ, висловивши йому подяку за раніше понесені труди.

Як повідомляла РП, член Духовного собору Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій (Лотиш) звернувся до  Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, як Священноархімандрита обителі, з проханням затвердити його в числі братії у складі монастиря Православної Церкви України.

Митрополит Епіфаній задовольнив його прохання та благословив отцю Авраамію виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у складі Православної Церкви України.

Comments are closed.