УПЦ МП залучила монахів як третіх осіб у суді за право користування храмами Верхньої лаври Києво-Печерської лаври.

Про це повідомляють на офіційному сайті УПЦ МП з посиланням на адвоката Микиту Чекмана.

Фото: lavra.ua

Як йдеться в повідомленні, 7 лютого 2024 року Північний апеляційний господарський суд міста Києва надав згоду на додаткове залучення монахів третіми особами у справі щодо усунення перешкод користування храмами Верхньої лаври.

Протоієрей Микита Чекман зазначив, що, надавши згоду на додаткове залучення монахів третіми особами у справі, “суд ухвалив зважене рішення”. Також суд звільнив від сплати судового збору монаха та відкрив за апеляційною скаргою ще одного ченця провадження по справі.

Адвокат повідомив, що судове засідання відклали на 6 березня.

Як повідомляла РП, у березні 2023 року Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

За рішенням Мінкульту, Московський патріархат мав покинути заповідник до 29 березня, проте 30 березня парафіяни УПЦ МП не пустили до лаври комісію міністерства для інвентаризації майна заповідника.

В УПЦ МП намагалися оскаржити рішення влади та подали позов до Господарського суду. У позовній заяві йдеться про те, що договір між заповідником та лаврою чинний, і в УПЦ МП немає причин для виїзду.

Суд відзначив, що позивач не зміг довести чи обґрунтувати заяви про те, що у разі виселення УПЦ МП з лаври є загроза “знищення чи пошкодження майна, передача третім особам у власність/користування, надання дозволів іншим релігійним організаціям на проведення богослужінь, порушення прав громадян України на свободу віросповідання та на житло”.

Як повідомляла РП, у листопаді 20203 року під час апеляційного розгляду судом заяви монастиря щодо справи про усунення перешкод Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» в користуванні майном адвокат митрополита УПЦ МП Павла (Лебедя) та Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічий монастир) УПЦ МП Микита Чекман звернувся до суду з новою заявою.

Адвокат вважає, що позбавлення монастиря користуванням майном Нижньої лаври “потягне за собою негативні наслідки та збитки відповідача”. В обґрунтування заяви відповідач зазначає суму збитків у розмірі 100 000 000 грн і просить суд забезпечити такі втрати коштом Заповідника.

Comments are closed.