Хмельницька обласна військова адміністрація відмовила в реєстрації статуту  релігійної  громади Свято-Успенського храму Летичівського благочиння УПЦ МП.

Про це свідчить розпорядження першого заступника начальника ОВА Сергія Тюріна, оприлюднене на офіційному сайті, повідомляє Хм-інсайд.

Як зазначається у документі, до адміністрації 3 листопада минулого року надійшла колективна заява щодо реєстрації новоутвореної релігійної організації з назвою “Релігійна громада Свято-Успенського храму Летичівського благочиння Української православної церкви”.

Посадовці дійшли висновку, що зазначене у статуті повне найменування релігійної організації суперечить вимогам частини 7 статті 12 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” (простими словами, не вказана приналежність до московського патріархату — РЕД.). При цьому ОВА посилається на відповідь Державної служби України з етнополітики та свободи совісті від 7 грудня 2023 року, до якої адміністрація звернулась для надання обґрунтованого висновку спеціалістів щодо відповідності статуту релігійної організації чинному законодавству.

У висновку зазначено, що УПЦ “не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права, є структурним підрозділом Російської православної церкви”.

“Релігійна організація “Релігійна громада Свято-Успенського храму Летичівського благочиння Української православної церкви” як складова частина релігійного об’єднання “Українська православна церква” входить до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України”, – йдеться в тексті документу.

Нагадаємо, у квітні 2023 року понад дві тисячі жителів Летичева на зборах біля Свято-Успенського храму УПЦ МП проголосували за перехід до ПЦУ. Цьому масовому зібранню передувало рішення депутатів Летичівської селищної ради про заборону діяльності УПЦ московського патріархату на території громади та заборону на постійне користування земельними ділянками під такими релігійними спорудами. Згодом Летичівське благочиння УПЦ МП звернулось до низки Надзвичайних і Повноважних Послів країн Європи та ООН зі скаргою на “протиправні дії місцевих органів влади, дискримінацію за релігійною ознакою та грубим порушенням своїх прав”.

Comments are closed.