Служба безпеки України у п’ятницю проводить обшуки у Києво-Печерській лаврі.

Цю інформацію Укрінформу підтвердили джерела у спецслужбі.

«За нашою інформацією, Служба безпеки прийшла до священнослужителя, який координував постановочні акції протесту під час повернення майна лаври державі. Деталі згодом», – заявили співрозмовники агентства.

Раніше адвокат колишнього намісника Києво-Печерської лаври, митрополита УПЦ МП Павла (Лебедя) Микита Чекман заявив, що до Києво-Печерської лаври прибули працівники СБУ з метою проведення обшуку.

Як відомо, 31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою МП. У відповідь УПЦ МП подала позов до суду.

29 березня 2023 року з УПЦ МП розірвали договір про оренду Нижньої Лаври.

Як повідомляла РП, у березні 2023 року Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

За рішенням Мінкульту, Московський патріархат мав покинути заповідник до 29 березня, проте 30 березня парафіяни УПЦ МП не пустили до лаври комісію міністерства для інвентаризації майна заповідника.

В УПЦ МП намагалися оскаржити рішення влади та подали позов до Господарського суду. У позовній заяві йдеться про те, що договір між заповідником та лаврою чинний, і в УПЦ МП немає причин для виїзду.

Суд відзначив, що позивач не зміг довести чи обґрунтувати заяви про те, що у разі виселення УПЦ МП з лаври є загроза “знищення чи пошкодження майна, передача третім особам у власність/користування, надання дозволів іншим релігійним організаціям на проведення богослужінь, порушення прав громадян України на свободу віросповідання та на житло”.

Як повідомляла РП, у листопаді 20203 року під час апеляційного розгляду судом заяви монастиря щодо справи про усунення перешкод Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» в користуванні майном адвокат митрополита УПЦ МП Павла (Лебедя) та Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічий монастир) УПЦ МП Микита Чекман звернувся до суду з новою заявою.

Адвокат вважає, що позбавлення монастиря користуванням майном Нижньої лаври “потягне за собою негативні наслідки та збитки відповідача”. В обґрунтування заяви відповідач зазначає суму збитків у розмірі 100 000 000 грн і просить суд забезпечити такі втрати коштом Заповідника.

Comments are closed.