УПЦ МП будує нову церкву в Кульчині біля Луцька. Однак священник, який займається будівництвом, заперечує це.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу, пише ВСН.

У лютому 2019 священник УПЦ МП Олександр Шмигаль дійсно лишився без церкви. Більшість прихожан Свято-Георгіївського храму, в якому він служив 8 років, вирішили вийти з Московського Патріархату. Так як батюшка рішення своєї пастви не підтримав, громада отримала нового священника з ПЦУ.

Зайти у церкву новостворена громада ПЦУ змогла – люди зрізали замки. З того дня вже 5 років у Свято-Георгіївському храмі служать лише українською. Прихильники УПЦ МП разом з батюшкою Олександром Шмигалем моляться в старій сільській хатині.

Ще напруженішою ситуація в селі стала, коли на початку лютого в інтернеті з’явилось відео – священник Олександр Шмигаль заявив, що в Кульчині невдовзі буде храм московського патріархату. Гроші на його будівництво він просить в людей.

У час, коли українці і навіть іноземці усіма силами донатять на потреби української армії, каже священник, збирати на будівництво храму та ще й московського патріархату – це абсурд.

Будівництво московської церкви огороджене височенним парканом. Крізь щілини видніється чимала споруда з цегли. Тут вже повністю звели стіни.

У тому, що цю церкву будують не за донати людей, впевнений отець Іван. Каже, прихильників УПЦ МП в селі не більше 10-ти сімей і ці люди далеко не бізнесмени.

«Будівництво довге, воно розтягнуте в роках, тому що люди жертвують від того як відкладають – від своїх зарплат, від пенсій, наприклад. А це будівництво не довге ні разу, це будівництво, яке вже проплачене», – каже отець Роман.

Про те, що будівництво проплачене наперед, на думку священника, говорить і те що зводять церкву не самі селяни, а наймані робітники.

«Щоб ви собі розуміли, там зі села ніхто не працює, там найняті бригади, крани, техніка, маніпулятори, все. Там з села ніхто не працює. Там суто як будівельна фірма заїхала і займається будівництвом», – стверджує він.

За чиї гроші будують храм і хто дав на це дозвіл, журналісти запитали у священника УПЦ МП Олександра Шмигаля. І ця розмова, відверто кажучи, дуже дивує.

«Дивіться, я ніякої церкви не будую, це фейкова інформація, там люди просто строять хату. Того так все перекрутили, роблять фейки зараз, знаєте в інтернеті багато що пишуть, розказують», – каже священник УПЦ МП.

Чому ж священник УПЦ МП зараз дає задню і взагалі відхрещується від планів будувати церкву? Ймовірно через те, що земля, де зводиться новий храм, призначена лише для будівництва житлового будинку.

«По-перше, їм по документах ніхто церкву не зареєструє. Тому що храми мають зводитись на земельних ділянках, де цільове призначення має бути – під будівництво релігійних споруд. Їм ніхто ні дозволу не дасть на будівництво церкви, ніхто не зареєструє цієї церкви. Також зміни цільового призначення ніхто теж не зробить, тому що це все робиться через сесію», – каже староста села Кульчин Галина Матвіюк.

«Власник ділянки може будувати житловий будинок, можуть собі сказати, що їм подобається й будинок з куполами, якщо вони його з куполами будуть робити. Хто його знає що там», – каже староста.

Comments are closed.