У селі Перегонівка Голованівського району Кіровоградської області представники релігійних громад Православної Церкви України та Української Православної Церкви Московського Патріархату домовилися про почергові богослужіння в одному храмі.

Це перший такий випадок у регіоні, повідомляє Суспільне.

Релігійна громада села Перегонівка однією з перших заявила про своє бажання перейти до ПЦУ. Це відбулося одразу після отримання Томоса про автокефалію, сказав начальник обласного управління комунікацій з громадськістю Віталій Останній.

Рішення про перехід до ПЦУ у Перегонівці ухвалили в січні 2019 року, за рік зареєстрували, розповів голова сільради Володимир Козак. “24 січня 2019 року на своєму зібранні фактично одноголосно – були присутні понад 150 людей, троє з яких утримались, декілька були проти – громада проголосувала за перехід парафії до ПЦУ”, – зазначив він.

Попри це, за словами голови сільради, досі храм використовувала виключно громада УПЦ МП.

“У результаті зустрічей, довгих словесних баталій та довгих переговорів на даному етапі дійшли згоди – щоб не накаляти ситуацію, щоб і парафіяни, які нині підтримують УПЦ МП, і більшість, які бачать себе в ПЦУ, могли мирно співіснувати. Будуть здійснювати почергово богослужіння у цьому храмі – одна неділя для одних, інша неділя – для інших”, – сказав голова.

Архієпископ Кропивницький і Голованівський Православної Церкви України Марк сказав, що рішення про почергові богослужіння ухвалили жителі села.

“Якщо громада вирішила, що тут спільно можуть молитися і віряни московського патріархату, і наші – я не маю нічого проти. Декілька років ми не вчиняли ніяких дій, бо не могли сюди призначити священника. Цього року ми внесли зміни у державний реєстр, відповідно, закріпили священника за цією парафією, який буде тимчасово виконувати тут своє служіння – до того часу, як сюди не буде призначено на постійній основі священника ПЦУ”, – наголосив архієрей.

Позицію релігійної громади УПЦ МП телефоном прокоментував благочинний Новоархангельського округу Василь Музика. З його слів, почергові богослужіння запропонували вони. “Якісь великі свята не будуть збігатися, бо громада ПЦУ служить за григоріанським календарем, а громада УПЦ – за юліанським. Так що ми робимо все, щоб зберегти мир у країні”,  – каже він.

Юридично храм у Перегонівці належить релігійній громаді ПЦУ, пояснив начальник обласного управління комунікацій з громадськістю Віталій Останній.

“Згідно зі статтею 8 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, віряни, які не згідні з таким рішенням, можуть створити окрему релігійну організацію та укласти договір про почергове богослужіння із власниками, що і відбулося. Це, до речі, є певним прецедентом – таких випадків ще в нас не було в області. Побачимо, як будуть розвиватися події, наскільки вірянам вдасться мирно співіснувати”, – сказав посадовець.

Перше богослужіння релігійної громади Православної Перкви України в храмі у Перегонівці відбулось 18 лютого. До цього молилися просто неба, розповів протоієрей Василь Палюга.

Наступного тижня у храмі села Перегонівка, згідно із домовленістю, відбудеться богослужіння громади УПЦ МП.

Comments are closed.