Окупувавши та анексувавши Крим, РФ поширила дію свого законодавства на цю українську територію, вимагаючи від релігійних громад перереєструватися наново – за російськими законами. А це означає, зокрема, і формальне визнання ними окупації. Саме тому ПЦУ відмовилася від здійснення такої реєстрації, відтак діяльність громад була насильницьки різко обмежена.

Про це розповів Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній 26 лютого, в День спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, на форумі «26-2-14: Війна почалась у Криму».

Як наголосив Предстоятель ПЦУ, десять років триває окупація українського Криму російськими загарбниками, і серед численних злочинів, які вчинені окупантами за цей час, є також цинічне і свідоме порушення права на свободу совісті та віросповідання.

“Окупувавши та анексувавши Крим, РФ поширила дію свого законодавства на цю українську територію, вимагаючи від релігійних громад перереєструватися наново – за російськими законами. А це означає, зокрема, і формальне визнання ними окупації. Саме тому наша Церква відмовилася від здійснення такої реєстрації, відтак діяльність наших громад була насильницьки різко обмежена. З понад 40 громад, які діяли до окупації, за кілька років активними залишилися менше 10, а зараз не залишилося жодної, яка може нормально звершувати своє служіння.

Натомість Церква в складі Московського патріархату вже в червні 2014 року розпочала активну реєстрацію за приписами окупантів. А нині взагалі три єпархії, які були підпорядковані митрополиту Онуфрію, рішенням Кирила Гундяєва були напряму включені до складу РПЦ. Слід підкреслити, до речі, що жодних протестів з боку митрополита Онуфрія і його підлеглих такі дії Москви на окупованій території не викликали. Їхня сміливість поширюється лише на критику української влади та Православної Церкви України. А московські беззаконня вони зустрічають красномовним мовчанням.

Від самого початку окупації російська влада прагнула контролювати релігійні громади в Криму, для цього вони використовували як проросійських діячів з числа місцевого духовенства, так і спеціально надісланих осіб з території РФ, очевидно перевірених та затверджених спецслужбами. Всі інші релігійні діячі, які не виявили лояльності до окупантів, були витіснені з півострова або потерпають від переслідувань й утисків.

Показовою стала розправа окупантів з центром єпархії нашої Церкви у Сімферополі, кафедральним храмом святих Володимира і Ольги. За фальшивими рішеннями «судів РФ» приміщення храму та єпархії було беззаконно конфісковане, майно потрощено й розграбовано. Це – лише кілька з багатьох прикладів злочинів, які окупанти здійснили та продовжують здійснювати у Криму.

Ці злочини – промовистий приклад дії «русского міра» на окупованих територіях, який не поважає ніяких свобод і прав людини, християнина, громадянина. Ідеологія «русского міра» – глибоко загарбницька, насильницька і агресивна. Вона повторює риторику нацизму, який у подібний спосіб шукав виправдання власним злочинам. Ось чому ця викривлена згубна антилюдська ідеологія повинна бути засуджена й зупинена цивілізованим світом. Нехай Бог допомагає в цьому!” – зазначив Митрополит Епіфаній.

Comments are closed.