Лише сама УПЦ МП винна, що підпадає під закон 8371. Бо вона тисячі разів заявляла про власну самостійність, але так і не спромоглася порвати з Москвою.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook релігієзнавець, професор Юрій Чорноморець.

Фото: УНІАН

За його словами, законопроєкт, на який УПЦ МП систематично скаржиться, – це законопроєкт про заборону всім релігійним організаціям мати зв’язки з релігійними центрами в країні-агресорі.

“Якщо Ви протестуєте проти цього законопроєкту, то визнаєте, що ваш керівний центр – в Москві, що ви зв’язані з Патріархом Кирилом. Це так і є, бо у листах до ДЕСС митрополит Онуфрій пише про самостійність УПЦ після собору у Феофанії, але сам же на єпархіальному зібранні в грудні 2022 року визнає належність до МП та заявляє про намір просити автокефалію після війни. Офіційний каноніст УПЦ архієпископ Сильвестр пише статті, де фіксує: УПЦ заявила про намір бути автокефальною на соборі у Феофанії, але стане автокефальною колись, поки що ж залишається у складі Московського Патріархату.

Отже, хто винний, що УПЦ підпадає під закон 8371? Лише УПЦ. Яка тисячі разів заявляла про власну самостійність, але так і не спромоглася порвати з Москвою”, – зазначає науковець.

Він наголошує, що зараз продовжувати перебувати у Московському Патріархаті – це зраджувати весь український народ з його вбивцями.

“І зараз це не просто питання про залежність “української” Церкви від іншої Церкви – що неканонічно, бо згідно з 34 апостольським правилом Православна Церква в Україні має бути і всі православні єпископи мають до неї належати (а також священники і віряни). Це питання про те, що керівництво Московського Патріархату проповідує ідеї релігійного нацизму, насаджує ідеї геноциду українського народу, необхідності перетворення всіх українців на росіян – і продовжувати перебувати у Московському Патріархаті це зраджувати весь український народ з його вбивцями.

Мало того, УПЦ веде систематичну інформаційну війну проти України на користь Росії, на замовлення Росії, на гроші, що передані УПЦ від Путіна через Новінського. Чи можна все це прощати? Чи можна зробити вигляд, що ми маємо далі на Московську Патріархію в Україні говорити – це УПЦ і вона самостійна, хоча вона весь час є МП, діє як МП та воює з нами як МП. Так, іноді вони діють як українці, говорять як українці, але все це роблять лише для того, щоб мати можливість далі діяти проти України. Це треба зрозуміти і треба діяти!” – наголошує Юрій Чорноморець.

За його словами, держава, приймаючи закон 8371, ще раз ставить УПЦ МП перед вибором – ви з народом України та з Україною чи ні.

“Стаття 35 Конституції України ясно стверджує: “Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність”. Але тут же написано найголовніше: “Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров’я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей”. Вже багато років як УПЦ мало б бути обмеженим у своєму праві бути в підкорені Москві. Зараз всі європейські країни починають придивлятися до Московського Патріархату на своїй території, починають забороняти мати зв’язки з Москвою або взагалі виганяють російських єпископів.

Ми давно маємо діяти рішуче, прийняти закон 8371, засудити всіх винних в антидержавній діяльності, звільнити українське православ’я з-під впливу Москви та об’єднати всіх православних України.

Це і буде – забезпечення свободи для всіх православних України. Без звільнення від зв’язків з Москвою ніякої свободи не буває. Кожен раб Москви є лише раб Москви і не знає ні свободи громадянина України, ні свободи во Христі. Прийшов час звільнити рабів, бо навіть якщо вони самі бажають залишатися рабами, зараз не час мати в Україні якісь залишки рабовласництва. Це суперечить природній гідності людини і громадянина. Рабовласництва, тим більше Московського, у нас більше не буде”, – наголосив науковець.

Comments are closed.