Священник Олександр Колб, настоятель громади св. Марії-Магдалини у Луцьку, який разом із парафіянами приднався до ПЦУ, вважає, що скликанння Собору УПЦ МП за участі проукраїнських священників, єпископів, мирян допомогло б розв’язати проблему залежності від Москви.

Таку думку він висловив в інтерв’ю РІСУ.

“Скликання Собору УПЦ з обов’язковою участю активних мирян, священників з проукраїнським настроєм, справжніх духівників з усіх монастирів УПЦ і з присутністю всіх єпископів — можливо, це принесе правильне рішення і позитивний результат”, – зазначив він.

На думку о. Колба, який 34 роки прослужив священником в Московському Патріархаті, серед єпископів УПЦ МП є “адекватні і притомні люди”, але їм треба подолати страх перед Москвою.

“Вірю, що серед єпископів УПЦ є адекватні і притомні люди. Потрібно тільки подолати страх перед Москвою і не боятися нікчемних заборон у служінні від Москви. Я сам це пережив. Наскільки багато притомних єпископів в УПЦ — рахувати не берусь, але вони точно є. Про інших мова не йде. Це ж саме стосується і вірян. У когось “зазомбованість” можна вилікувати, а в когось ні. Що ж, вони мають доживати на прив’язі з пуповиною, такий їхній вибір”, – наголосив священник.

Водночас він вважає, що ні Предстоятель УПЦ МП, ні єпископи не готові остаточно порвати з Російською Церквою.

“Шлях один — повний і остаточний вихід УПЦ з підпорядкування МП. Відновлення євхаристійного спілкування з Вселенським Патріархатом. Далі наперед забігати не варто. Потрібен перший крок, але, на жаль, до цього кроку ні Предстоятель, ані єпископи УПЦ поки не готові”, – наголошує о. Олександр.

Comments are closed.