Сьогодні – батьківська поминальна субота, коли ми молимося за упокій своїх спочилих рідних та близьких, за тих, хто відійшов із цього земного життя до наших прабатьків.

Про це розповіли в ПЦУ.

Ця субота зветься ще вселенською (а таких лише дві у році: нинішня і Троїцька) – бо молимося за усіх від віку спочилих православних християн у всьому світі. А ще ця поминальна субота – М’ясопусна, за тиждень до початку Великого посту, перед Неділею м’ясопусною, тобто перед останнім днем, коли церковний устав дозволяє їсти м’ясні страви («м’ясопусна» – тобто «відпускається м՚ясо»).

Вшануймо пам’ять всіх, кого з нами вже немає на цій землі. Нехай Господь дарує їхнім душам вічний спокій, простить їм гріхи вільні і невільні. Особливою молитвою пом’янемо всіх жертв цієї жорстокої війни, полеглих воїнів-захисників, наших новітніх героїв, які життя за Україну і за ближніх віддали, а також – всіх мирних мешканців, які загинули від зброї і рук окупантів. Нехай Господь упокоїть душі спочилих у Своїх оселях, де немає ні недуги, ні журби, ні зітхання, а є життя безкінечне.

Наша молитва за спочилих є важливою, бо вони вже не можуть просити прощення і каятись у своїх гріхах, але ми можемо їм допомогти, молячи Бога за них. Цією ж молитвою ми допомагаємо і собі у справі нашого спасіння, бо молитва за інших – це прояв нашої любові, наше духовне подаяння. І врешті, наша молитва за спочилих забезпечує невпинну живу підтримку і пам’ять усім від віку спочилим християнам. Адже колись хтось буде так молитися і за нас, коли ми завершимо свій земний шлях.

Comments are closed.