У херсонському храмі Сорока мучеників Севастійських вперше відправляли Божественну літургію українською мовою у лоні ПЦУ.

Про це повідомив єпископ Херсонський і Таврійський, керуючий Херсонською єпархією ПЦУ Никодим, передає Укрінформ.

«У херсонському храмі Сорока мучеників Севастійських при ГУ НП в Херсонській області історична подія. Тут вперше була відправлена Божественна літургія українською мовою. В лоні нашої помісної Православної Церкви України. За сучасним богослужбовим календарем, яким в повсякденному житті користуємося всі ми разом із переважною більшістю людства», – написав Никодим.

Він підкреслив, що «старі мешканці» пішли з храму разом зі своїми звичаями, захопивши заразом престол та іконостас і все, що бачили, залишивши по собі голі закопчені стіни.

Єпископ Никодим також зазначив, що заздалегідь про службу не оголошували з міркувань безпеки.

“Храм потребує чимало часу і праці, щоб елементарно привести його в порядок і підготувати для регулярних богослужінь. Можливості для цього в Херсоні сьогодні обмежені. Але саме сьогодні в календарі пам’ять святих Сорока мучеників Севастійських, тому вирішили що ця служба, архієрейським чином, буде саме сьогодні. Заради пам’яті цих святих, всупереч тому, що храм осквернений пограбуванням і руйнуванням престолу попередніми “користувачами”, – написав єпископ.

Він також поінформував, що тут планується духовний центр Херсонської єпархії на честь Сорока Севастійських мучеників при ГУ НП в Херсонській області.

Як інформує видання «Мост», раніше храм Сорока мучеників Севастійських при управлінні ДАІ/поліції Херсонської області належав до УПЦ МП. Після переходу громади до ПЦУ представники УПЦ МП залишили храм, забрали престол, іконостас та інше майно.

Comments are closed.