Цей тиждень для нас є важливим не стільки з гастрономічної точки зору, а насамперед з духовної, адже для вірян Сирна седмиця – це останній підготовчий тиждень до Великого посту, в який бажано увійти з миром і спокоєм у душі.

Про це розповіли в ПЦУ.

За уставом, упродовж цієї седмиці (семи днів) ще можна вживати молочні продукти, яйця й рибу. А от вже з наступного понеділка, після Сиропусної неділі, ці продукти «відпускають» (тобто не вживають в їжу) аж до Пасхи. Бо триватиме Великий піст.

Однак цей тиждень для нас є важливим не стільки з гастрономічної точки зору, а насамперед з духовної, адже для вірян Сирна седмиця – це останній підготовчий тиждень до Великого посту, в який бажано увійти з миром і спокоєм у душі. Тож Масляний тиждень – це загалом не про якісь особливі кулінарні страви, застілля чи веселощі, а про роздуми, віднайдення духовної рівноваги, про примирення з ближніми, про милосердя, чуйність, про покаяння.

Піснеспівами і богослужіннями впродовж усього Масляного тижня Церква готує нас до подвигу святого посту. В цей час вже не звершується Таїнство вінчання. У середу й п’ятницю навіть не звершується Божественна літургія.

Починаючи з середи, служби відправляються подібно до великопостових. Наприкінці вечірні в середу вперше виголошується одна з головних великопісних покаянних молитов – преподобного Єфрема Сиріна з поклонами. В суботу Церква зміцнює нас на духовні подвиги прикладом святих подвижників, вшановуючи пам’ять усіх преподобних отців, що в подвигу просяяли.

А Сиропусна неділя – Прощена: в храмах звершується вечірня з Чином прощення, коли духовенство і віряни взаємно просять один у одного прощення, щоб вступити у святу Чотиридесятницю, примирившись з усіма ближніми. Прощення – це перша і найнеобхідніша умова нашого примирення з Богом: «Бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мф. 6: 14).

Comments are closed.