Московський Патріарх Кирило на засіданні Синоду РПЦ оголосив про анексію частини Запорізької єпархії УПЦ МП, яка охоплює тимчасово окуповану територію області.

Про це повідомляє РІСУ з посиланням на сайт РПЦ.

Синод РПЦ мотивує свої дії зверненнями священнослужителів, ченців і мирян з тимчасово окупованих територій Запорізької області. Ці звернення нібито свідчать про те, що митрополит УПЦ МП Лука (Коваленко) через лінію фронту не може повноцінно виконувати свої архіпастирські обов’язки.

У зв’язку з цим в РПЦ постановили:

1. Доручити тимчасове управління парафіями та обителями на територіях Веселівського, Кам’янсько-Дніпровського, Мелітопольського та Михайлівського районів, а також міст Мелітополь та Енергодар Запорізької області керуючому Бердянською єпархією РПЦ.

2. З метою їх “державної реєстрації” в РФ як релігійних організацій приписати згадані парафії та обителі до Бердянської єпархії РПЦ.

3. За богослужіннями в згаданих парафіях і обителях підносити ім’я керуючого Бердянською єпархією РПЦ слідом за іменами Патріарха Московського Кирила і митрополита Луки (Коваленка).

Як відомо, 27 грудня 2023 року під час засідання Синоду РПЦ було ухвалено подібне рішення про анексію частини Херсонської єпархії УПЦ МП, що на території тимчасово окупованої частини Херсонської області.

Comments are closed.