У селі Карвинівка Чуднівської громади на Житомирщині віряни, які в січні 2024 року перейшли до ПЦУ, скаржаться, що з ініціативи їхнього колишнього священника Василя Коверчука, який залишився в УПЦ МП, місцеву церкву відрізають від комунікацій.

Про це Суспільному розповіли члени місцевої релігійної громади Православної Церкви України.

Керуюча справами Свято-Петро-Павлівського храму села Карвинівка Марія Ткачук у коментарі Суспільному сказала, що після їхнього переходу до ПЦУ колишній їхній священник Василь Коверчук забрав із вівтаря у храмі все церковне начиння, куплене на пожертви вірян. Також, за її словами, священник написав заяви на те, щоб храм та будівлю поруч із ним, де раніше жив він разом з родиною, відрізали від газо- та електропостачання.

“27 січня наша громада прийняла рішення перейти до ПЦУ, священник вирішив лишатися в Московському патріархаті. Одразу після зборів і після того, як громада проголосувала за перехід до ПЦУ, то староста разом з нашим депутатом і поліцією їздили забирати у священника Василя ключ від церкви. Він його віддав. Коли наші священники з ПЦУ зайшли до церкви, то побачили, що у вівтарі немає церковного начиння. З самим Василем Коверчуком мови ніхто не мав — ні до зборів, ні після них — на всі дзвінки відповідає лише його дружина Марія”, — розповіла Марія Ткачук.

За словами Марії, наприкінці минулого тижня бригада газівників за заявою Василя Коверчука приїхала до церкви відрізати підключення до газових мереж прибудови біля церкви, у якій священник раніше жив з родиною.

“Кілька років тому вони побудували собі будинок, але священник все ще лишався прописаним у будівлі біля церкви. Коли приїхали газівники, то ми думали, що вони лише перекриють доступ до газопостачання, як це було з нашою церквою. Але, поспілкувавшись з газівниками, ми з’ясували, що вони приїхали саме відрізати будівлю від мереж і, як виявляється, за заявою священника церква була відрізана від газопостачання ще близько року тому. Священник це зробив, не радячись з громадою”, — говорить Марія Ткачук.

Керуюча справами церкви розповіла, що, крім того, що священник забрав із храму все церковне начиння з вівтаря, з прибудови біля церкви родина повиривала газові конвектори.

“Коли вони забирали свої речі з будівлі біля церкви, то повиривали звідти газові конвектори — їх також купували за гроші, які жертвувала родині громада, бо ж священник, фактично, живе за пожертви, які дає громада. Але на те ми вже махнули рукою — хай забирають. Вони їх повиривали, отримали субсидію, яку мали там, і написали заяви на відрізання від мереж. А ще — лишили купи різного сміття після себе, при тому що там у нас паркова зона. Був дільничний, який сказав їм прибрати те сміття, але все так і лишилося неприбраним”, — каже Марія Ткачук.

Раніше Суспільне повідомляло, що жителі села Карвинівка Житомирського району вирішили всією релігійною громадою перейти до Православної церкви України. Таке рішення ухвалили під час зборів громади 27 січня 2024 року.

Comments are closed.