Літургію ранішеосвячених дарів звершують у Православній Церкві тільки в період Великого посту. В цю середу, 20 березня, звершується перша цьогорічна Літургія ранішеосвячених дарів.

Про це розповіли в ПЦУ.

Таку назву ця Літургія отримала тому, що під час цього особливого великопостового богослужіння вірні причащаються святих дарів, освячених раніше – на попередньо звершеній Літургії за чином святителя Василія Великого або святителя Іоана Золотоустого. Звідси – Літургія ранішеосвячених дарів.

VI Вселенський Собор 52-м правилом затвердив повсюдне звершення Літургії ранішеосвячених дарів у дні Великого посту, щоби не позбавляти вірних таємничого спілкування з Господом і водночас не порушувати найсуворішого посту й подвигу покаяння відправою святкової повної Літургії.

Ця Літургія відрізняється від Літургій Іоана Золотоустого і Василія Великого тим, що на ній не буває ні проскомидії, ані перетворення дарів (Євхаристійного канону). Правиться Літургія ранішеосвячених дарів щосереди і щоп’ятниці; в четвер 5-го тижня Великого посту (день читання канону святого Андрія Критського); в понеділок, вівторок і середу Страсного тижня; та в інші дні коли за Уставом належить звершувати цю літургію. Не правиться – по суботах Великого посту, бо тоді має бути Літургія Іоана Золотоустого, а також по неділях, бо тоді звершується Літургія за чином святителя Василія Великого.

Під час звершення Літургії ранішеосвячених дарів переважає настрій покаяння, особливого душевного хвилювання, прагнення до посиленої молитви. Нехай Господь благословить достойно пройти всім нам цей час Великого посту.

Comments are closed.