Фінальна версія законопроєкту 8371 містить пряму заборону діяльності РПЦ в Україні як іноземної релігійної організації, зареєстрованої в Росії. При цьому афільовані з РПЦ українські організації мають або вийти з цієї структури, або припинити діяльність.

Про це написала народна депутатка ВР Ірина Геращенко на сайті Liga.net.

За її словами, зокрема, законопроєкт пропонує:

–  заборонити в Україні діяльність Московської Церкви як організації, що втратила характер релігійного об’єднання, повністю підтримавши геноцидну війну Росії проти України;

– законопроєкт містить пряму заборону діяльності РПЦ в Україні як іноземної релігійної організації, зареєстрованої в Росії. Це відповідає Європейській конвенції з прав людини, її 9 статті. Фактично, це санкції, продиктовані захистом національної безпеки. Якщо релігійна організація підтримує війну проти України, відмовляється відспівувати загиблих воїнів, така організація, згідно зі статтею 3 законопроєкту, забороняється;

– законопроєкт не забороняє православ’я і церкву! Йдеться про діяльність конкретної релігійної організації – Російської православної церкви, яка давно стала ідеологічною структурою і підтримує війни проти України та залучена в гібридні провокації проти України;

– законопроєкт забороняє лише діяльність РПЦ, зареєстровану в РФ.

Щодо УПЦ МП та інших українських релігійних організацій, то на них поширюється заборона бути афілійованою з РПЦ. Українська релігійна організація не може входити до структури РПЦ; афільовані з РПЦ  українські організації мають або вийти з цієї структури, або припинити діяльність. Законопроєкт спонукає українські релігійні організації, пов’язані з РПЦ, припинити звʼязки зі структурою, повʼязаною з ФСБ і Кремлем.

“Європейський суд розділяє релігійні права та права релігійних об’єднань. Якщо релігійні права (право на свободу совісті) регулюються статтею 9 Конвенції про захист прав людини, то релігійні об’єднання – статтею 11 Конвенції. Діяльність релігійної організації може обмежуватись на підставах, встановлених статтею 11, і захист національної безпеки є першою з таких підстав.

У багатьох своїх рішеннях Європейський суд зазначав, що “держави мають повноваження контролю за тим, чи рух або громадська організація нібито з релігійних мотивів провадять діяльність, яка є шкідливою для населення або громадського порядку”. Законопроєкт у запропонованій редакції повністю відповідає Конвенції про захист прав людини і практиці Європейського суду з прав людини.

Законопроєкт запроваджує спеціальну юридичну процедуру дослідження наявності ознак афілійованості з РПЦ. Основну роль у тому відведено Державній службі з етнополітики та свободи совісті”, – зазначає народна депутатка.

Принагідно зазначає, що законопроєкт 8371 вперто не виносять на друге читання, хоч він давно готовий до розгляду і пройшов профільний комітет.

Comments are closed.