Віцеканцлер та представники спеціального відділу МВС зустрілися з духовенством Естонської Православної Церкви Московського Патріархату і  попередили їх про відповідальність за поширення ворожої ідеології, яку пропагує Патріарх Кирило.

Про це повідомляє естонський мовник ERR, пише Укрінформ.

Зокрема, йдеться про те, що міністр внутрішніх справ Естонії може подати клопотання до суду з метою припинити діяльність церков і парафій у примусовому порядку в разі закликів до ворожнечі.

«МВС має як гарантувати жителям Естонії свободу віросповідання, так і захистити населення від ворожої пропаганди, тероризму та інших проявів агресії», – заявив після зустрічі урядовців і православного духовенства віцеканцлер Міністерства внутрішніх справ Райво Кюйт.

Три єпископи ЕПЦ МП, нарвський, маардуський і тартуський, які після вимушеного від’їзду до Росії митрополита Євгена керують справами Церкви, запевнили міністерство у чистоті своїх намірів.

Кюйт сказав ERR, що естонська влада дивитиметься, якою буде подальша поведінка духовенства, чи справді вони керуватимуться тими принципами, в яких запевнили. Планується і звертання до правоохоронних органів та служб безпеки, щоб ті надали свою оцінку ситуації. «Також ми попередили їх про відповідальність, яка може бути як індивідуальною, так і колегіальною, тобто кожен відповідатиме в індивідуальному порядку, якщо поширюватиме те, про що говорив патріарх (РПЦ Кирило, – ред.), якщо ці установки ретранслюватимуться тут у такому ж схожому формулюванні, то це розцінюватиметься як поширення ідеології, яка закликає до ворожнечі», – зазначив віцеканцлер МВС.

Він пояснив, що колегіальна відповідальність може полягати як у висуненні індивідуального звинувачення, так і в тому, що міністр внутрішніх справ Естонії може подати клопотання до суду на підставі Закону про церкви та приходи з метою припинити діяльність таких церков і парафій у примусовому порядку. При цьому Райво Кюйт закликав парафіян православної церкви повідомляти правоохоронні органи, якщо вони почують поширення ворожої ідеології.

Єпископ Тартуської єпархії Естонської Православної Церкви МП Данило повідомив у понеділок що всесвітній собор та його рішення не є для естонської церкви обов’язковими. Усі важливі рішення у православній церкві приймає синод, а проповідувати ворожу ідеологію в церкві ніхто й ніколи не збирався, а якби таке відбувалося, то вже давно стало б надбанням громадськості.

Своєю чергою, Естонська апостольська православна церква (Константинопольського патріархату), коментуючи заяву Всесвітнього російського народного собору, заявила, що засуджує ідеологію «русского міра», яку проповідує патріарх Кирило. «Цю ідеологію було визнано єретичною багатьма православними авторитетами. Ми також підтверджуємо наше обурення тим, що Російський народний собор оголосив агресію проти України священною війною», – зазначили в ЕАПЦ.

Нагадаємо, у січні цього року Департамент поліції і прикордонної охорони Естонії не став продовжувати посвідку на проживання митрополита Євгенія, вирішивши, що він становить загрозу безпеці державі. За словами правоохоронців, митрополит не засудив агресію РФ проти України. Через непродовження посвідки йому довелося виїхати у Росію.

У червні 2023 року Естонія заборонила в’їзд російському патріарху Кирилу.

Латвійське телебачення ухвалило рішення припинити запис і трансляцію нових православних богослужінь через згадку патріарха РПЦ Кирила.

Як повідомляла РП, в РПЦ заявили, що “спеціальна військова операція є новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу проти злочинного київського режиму і колективного Заходу, що стоїть за ним, що ведеться на землях Південно-Західної Русі з 2014 року”.

Про це йдеться у “наказі XXV Всесвітнього російського народного собору «Сьогодення та майбутнє русского міра» соборного з’їзду”, який відбувся 27 березня 2024 року в залі храму Христа Спасителя в Москві під головуванням голови ВРНС Патріарха Московського Кирила.

Міністерство внутрішніх справ Естонії запросило на розмову представників Естонської Православної Церкви Московського Патріархату у зв’язку з тим, що РПЦ назвала війну в Україні “священною”.

Comments are closed.