Верховний Суд визнав законним перехід громади на Житомирщині із Московського Патріархату до ПЦУ.

Про рішення повідомили на Facebook-сторінці Верховного Суду України, повідомляє  trueua.info.

Частина мешканців села Калинівка Житомирської області вирішила добровільно змінити канонічну приналежність. Вони захотіли перейти до Православної Церкви України. Однак такий крок оскаржили в суді.

У суді повідомили, що судова палата для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав і цінних паперів Касаційного господарського суду передала справу на розгляд Великої палати Верховного Суду.

“Розв’язуючи питання про межі втручання держави у право на свободу віросповідання, Велика палата Верховного Суду як засадничим положенням керувалася тим, що завданням суду є визначення того, чи заходи, вжиті на національному рівні, є виправданими та пропорційними, а також наскільки виправданим є втручання суду у внутрішні справи релігійної громади”, — розповіли представники Верховного Суду.

У суді також акцентували, що, з-поміж іншого, у цій справі сформульовані висновки щодо поняття релігійної громади, критеріїв членства в ній, способу реалізації права релігійної громади змінити підлеглість у канонічних та організаційних питаннях, підстав втручання суду в здійснення цього права й особливостей юридичного оформлення такої зміни.

Comments are closed.