УПЦ МП відкрила близько 100 парафій у Європі. При цьому, вони намагаються приховати, що є частиною РПЦ.

Про це розповів в інтерв’ю Главкому священник Константинопольського Патріархату Володимир Мельничук, який служить в італійському місті Удіне.

“УПЦ МП і тут в Італії, як і в Україні публічно не дуже й афішує, що вони – частина РПЦ. Всюди себе називають “УПЦ”, – каже священник.

За його словами, сотня парафій – це багато, бо це ціла єпархія.

“Деякі помісні церкви мають всього 100 парафій. Є в УПЦ МП і проросійські парафії, є і дуже українські парафії, які служать українською мовою. Не знаю, що їх тримає в УПЦ МП. Можливо, неправильне вчення про «Матір-Церкву». Вони почуваються членами не Вселенської, а саме Онуфріївської церкви”, – розповів він.

За словами протоієрея ПЦУ, парафії Онуфрія в Італії – це результат зусиль майже однієї людини – отця Миколи Данилевича. У нього давні зв’язки з Італією, у нього тут родина, і він сам проводить левову частку часу тут. У нього залишилися особисті зв’язки із католицькою і світською владою.

Він також зазначає, що в Італії в громадах РПЦ багато українців.

“Ми в Удіне живемо, це практично кордон зі Словенією, близько Австрія. У мене у Відні є знайомі священники РПЦ. То знаю, що у місті храми РПЦ заповнені на 80% українцями біженцями. Причому у Відні є і українські парафії Константинопольського патріархату і УПЦ Онуфрія. Це означає, що для віруючих не важливо, чи російська це церква, чи ні. Це важко пояснити, але так є, і це слід враховувати”, – наголошує він.

Comments are closed.