Національний музей історії України потребує вашої допомоги оголосив про збір коштів на демонтаж незаконної каплиці-МАФу УПЦ МП на території Десятинної церкви.

Про це повідомляють у музеї.

Самобуд за рішенням суду мали би знести своїм коштом порушники – тобто УПЦ МП, але цього не сталося.

“Нас часто запитують: коли демонтують самочинне будівництво на земельній ділянці Національного музею історії України, відоме як «церква-МАФ». Відповідаємо: це питання можливо вирішити вже найближчим часом, але необхідно здолати ще один (сподіваємося, останній) етап на цьому шляху”, – зазначають в музеї.

Ще у вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив незаконність самочинного будівництва і зобов’язав знести споруду та привести земельну ділянку у попередній стан коштом особи, яка допустила правопорушення. Рішення суду набуло законної сили й перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

“Звісно, очікувати на добровільне виконання судового рішення від особи, яка самовільно захопила земельну ділянку музею та здійснила на ній самочинне будівництво, не доводиться. На сьогодні єдиний спосіб виконати рішення суду та прибрати з території музею сміття – це здійснити авансування витрат виконавчого провадження від імені стягувача – музею, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою.

Попередній кошторис робіт з демонтажу та вивезення сміття – 772 тисячі гривень.

У воєнний час музей не може розраховувати на державне фінансування виконання судового рішення за боржника. Тому Благодійний фонд розвитку Національного музею історії України оголошує збір на суму 772 тисячі гривень і відкриває монобанку для цього. Буде дуже символічно завершити це прибирання сміття до Великодня! Тож просимо усіх небайдужих громадян підтримати збір”, – йдеться в повідомленні.

Як стало відомо, на ранок 9 квітня усю необхідну суму було зібрано.

“Друзі, ви неймовірні, ви зібрали необхідну суму для демонтажу самочинного «церкви-МАФу» на території музею, менш як за добу! Ми дуже вам вдячні за вашу небайдужість та зупиняємо збір!

Дякуємо всім, хто пожертвував кошти на цю справу, дякуємо всім, хто поширював цю інформацію! Українці вкотре довели, що, об’єднавшись, разом ми можемо творити дива!” – написали на сторінці музею.

Comments are closed.